Nieuws - De volgende Bull Run: 7 cruciale momenten om op te letten

Door Ted Maas

De volgende Bull Run: 7 cruciale momenten om op te letten

Bitcoin (BTC)
Ethereum (ETH)
Ontwikkelingen
bull run 7 momenten

Wat moet er gebeuren voor Bitcoin en andere cryptocurrencies om weer te stijgen? In dit artikel zetten we zeven cruciale momenten op een rij die zomaar de volgende bull run kunnen kickstarten.

Na een turbulent 2022 kon Bitcoin zich rond de jaarwisseling enigszins herstellen. Maar sinds maart zien we alleen nog maar stagnatie. De koers hobbelt in een zijwaartse beweging rond de grens van 30.000 US dollar. Sommige mensen hebben het al over de "kangoeroe-markt". Op zoek naar investeringsmogelijkheden en volatiliteit wenden de meeste beleggers zich tot memecoins als PEPE of SHIB. Grafiekanalisten en Youtubers proberen constant de marktcyclus te bepalen en je aandacht te trekken. Is de bodem bereikt? Hoe lang zal de dalende markt duren? Wanneer gaat het weer omhoog? Het verleden leert: soms ontbreekt er slechts een vonk om de trendomkeer te initiëren. Laten we eens zeven van zo’n potentiële momenten bekijken.

Bitcoin spot ETF in de VS.

Er liggen momenteel verschillende aanvragen voor Bitcoin spot ETF’s op het bureau van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Een daarvan is BlackRock, 's werelds grootste vermogensbeheerder. De financiële reus heeft een beheerd vermogen van meer dan negen biljoen US dollar. De cryptosector hoopt dat dan ook dat met de goedkeuring er institutioneel geld op de markt komt.

Als slechts een klein deel van de fondsen van BlackRock en Co. worden overgeheveld naar Bitcoin, zou dit een aanzienlijk effect hebben op de koers. Het zou ook een signaal zijn voor beleggers die tot nu toe op hun hoede waren voor Bitcoin. Tevens zal het de waarde van Bitcoin als een verstandige beleggingscategorie onderstrepen. Toch zijn er ook tegenargumenten voor zo’n grote vis in Bitcoinsector. Hoe dan ook, de goedkeuring van Bitcoin Spot ETF’s zal zonder twijfel een enorme boost geven.

Ethereum futures ETF’s

Maar waarom zou alleen Bitcoin de spotlights opeisen? Er wachten ook maar liefst zeven aanvragen op goedkeuring van de SEC voor een futures ETF voor de op één na grootste cryptocurrency, Ethereum (ETH). In tegenstelling tot een spot ETF kopen vermogensbeheerders met futures ETF's geen echte cryptocurrencies voor hun klanten, maar alleen derivaten die worden verhandeld op traditionele beurzen. De SEC was tot nu toe sceptisch over deze producten.

Maar toen, in juni, gebeurde er een klein wonder. De autoriteit keurde de eerste Bitcoin futures ETF goed. Als de SEC een soortgelijk financieel product voor Ethereum zou goedkeuren, zou dit een teken zijn van een mogelijke koerswijziging. De SEC heeft namelijk veel kritiek gekregen de laatste tijd. Daarnaast zou een Ethereum futures ETF een kleine stap zijn in de richting van Bitcoin spot ETF’s.

Bitcoin Halving

De volgende Bitcoin halving staat gepland rond april 2024. Dan wordt de hoeveelheid BTC die aan miners wordt uitgedeeld per nieuw blok gehalveerd, van 6,25 naar 3,125. In de geschiedenis van Bitcoin zijn er al drie halvings geweest. De gebeurtenis werd altijd gevolgd door een prijsstijging. De logica achter dit halveringseffect: een minder aanbod ontmoet een constante vraag. Het gevolg: de koers gaat omhoog.

Hoe sterk het effect uiteindelijk in de prijs wordt weerspiegeld, is een punt van discussie onder marktwaarnemers. Het psychologische effect van de halvering is mogelijk veel sterker. In afwachting van een koersstijging wordt er meestal in aanloop naar de halvering meer geïnvesteerd. Niemand wil de boot missen. Meer vraag betekent stijgende prijzen. Een self-fulfilling prophecy? Lees hier alles over Bitcoin Halvings.

Amerikaanse presidentsverkiezingen 2024

Op 5 november 2024 kiezen de Verenigde Staten voor de zestigste keer een president. Potentiële kandidaten gebruiken Bitcoin al om stemmen te winnen. Zowel Republikeinen als Democraten.

Republikein Ron DeSantis en Democraat Robert F. Kennedy Jr. hebben tijdens de verkiezingscampagne aangekondigd een einde te maken aan Biden's "oorlog tegen crypto". Beiden zijn voorstander van lossere cryptoregulering. Een sterkere aanwezigheid van Bitcoin in de Amerikaanse verkiezingscampagne kan in principe worden gezien als een positief teken voor de sector. Aan de andere kant zou je kunnen zeggen dat crypto niet verbonden moet worden aan ‘identiteitspolitiek’, aangezien cryptocurrency er voor iedereen hoort te zijn. Iets wat niet vaak gebeurt in het Amerikaanse tweepartijenstelsel.

X-App crypto-integratie

De transformatie van Twitter in X is in volle gang. Elon Musk heeft grote plannen aangekondigd. Met de X-App wil de baas van X/Twitter een "app voor alles" ontwikkelen. Vergelijkbaar met de Chinese app WeChat. Social media, digitale ID, audio- en videostreaming, telefoongesprekken of doktersafspraken - alles met slechts één account. En dus is er ook ruimte voor een betaalfunctie.

De community verwacht dat de Dogecoin-fan de branche meeneemt op zijn reis en cryptocurrencies op de een of andere manier in zijn project integreert. Een eigen token van X is voorlopig van de baan. Musk maakte duidelijk dat het platform nooit "een token zou lanceren". Vanuit zakelijk oogpunt zou het logischer voor hem zijn om een bestaande coin te introduceren als betaalmiddel, aldus Musk zelf.

Een integratie zou de cryptomarkt een boost kunnen geven. De (naar schatting) 240 miljoen dagelijkse Twitter-gebruikers (nu X) zouden immers toegang krijgen tot cryptocurrencies en een use case introduceren die direct zichtbaar is voor de massa.

Upgrade voor Ethereum: EIP-4844

Om de adoptie van crypto op de lange termijn uit te breiden, moeten blockchains geschikt worden voor massaal gebruik. Dit betekent dat het netwerk stabiel moet blijven, zelfs bij extreem veel verkeer. Transacties moeten snel en tegen redelijke kosten worden verwerkt. Aan de andere kant moet de gebruiksvriendelijkheid op een redelijk eindgebruikersniveau gebracht worden. Dit geldt ook voor Ethereum.

Tijdens de hype rond de Memecoin PEPE kostte een eenvoudige tokenswap op de gedecentraliseerde exchange Uniswap maar liefst 50 US dollar. Daarom werken de developers van 's werelds grootste smart contract platform hard aan een upgrade die de schaalbaarheid onder controle moet krijgen. Het Verbeteringsvoorstel (EIP)-4844, ook bekend als Proto-Danksharding, heeft als doel de kosten te verlagen en de capaciteit van het ETH-netwerk te verhogen. Vooral Layer 2-oplossingen zullen hiervan profiteren en kunnen een bull run voor dergelijke coins kickstarten.

Coinbase vs SEC

Begin juni werd Coinbase aangeklaagd door de SEC. Coinbase had Amerikaanse financiële wetten overtreden, aldus de toezichthouder. De aanklacht: illegale handel in effecten. Volgens een bericht in de Financial Times eiste de instantie zelfs een handelsstop voor alle coins behalve Bitcoin op de exchange. De SEC ontkent overigens dit bericht.

Coinbase, aan hun kant, beschuldigt de SEC van nalatigheid. De autoriteit heeft nagelaten duidelijke richtlijnen te formuleren voor de regulering van cryptocurrencies. De Amerikaanse cryptobeurs diende in juli 2022 al een petitie in waarin werd gevraagd om meer duidelijkheid te scheppen op het gebied van wet-en regelgeving. Op 25 april klaagde Coinbase de SEC aan omdat de SEC hier maar niet op ingaat. Helderheid is wat investeerders en ondernemers in de sector willen. Een uitspraak in de Coinbase-zaak kan voor een sneeuwbaleffect zorgen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven