Nieuws - Deze 5 landen kunnen de volgende bull run inlijven

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Deze 5 landen kunnen de volgende bull run inlijven

Deze 5 landen kunnen de volgende bull run inlijven

De crypto-industrie heeft het momenteel moeilijk - althans in de VS. Elders floreren Web3-bedrijven onder duidelijke regelgeving, die de weg vrij maken voor een volgende bull run.

De VS maakt het de crypto-industrie momenteel moeilijk. De autoriteiten schieten op cryptovriendelijke banken en cryptobeurzen, uiten harde dreigementen, eisen hoge boetes en vaardigen verboden uit. De industrie beeft - en kijkt de andere kant op. In andere landen worden cryptobedrijven echter met open armen ontvangen en wordt gewerkt aan verstandige regelgeving voor de toekomst. In deze vijf landen wordt de volgende bull run gesmeed.

VAE: met regelgeving naar het doel

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) introduceerde zijn eerste cryptoregulering al in 2018. Daarna zal het echter nog een jaar of vier duren voordat Web3-bedrijven zich kunnen vestigen in innovatieve steden als Dubai. Hoe dan ook, de megastad zet al enkele jaren in op blockchainontwikkeling en heeft zelfs een eigen cryptobetalingssysteem. Daarnaast wil het land aan de Perzische Golf ook de miningsector uitbreiden.

Ondanks de uitgebreide regelgeving hebben cryptobedrijven nog steeds problemen met gereguleerde banktoegang. De reden hiervoor zijn de complicaties van het land met de Financial Action Task Force (FATF). Dit maakt het moeilijk om toegang te krijgen tot het internationale banksysteem en daarom ook om zaken te doen in de crypto-industrie.

De VAE werken hier echter in volle vaart aan. In het kader van nieuwe regelgeving is bijvoorbeeld de uitgifte van privacy coins verboden. Experts verwachten dat de FATF-beperkingen tegen het einde van het jaar zullen worden versoepeld. Dit moet het land helpen uit te groeien tot een nieuwe cryptolocatie.

Singapore: bevolking optimistisch

In het zuiden van Maleisië wordt ook aan de volgende bull run geschroefd. Het klopt dat de regering van Singapore vorig jaar crypto-reclame verbood en vergunningsaanvragen weigerde. Maar zoals uit een studie van Coinbase blijkt, is de interesse van de burgers in Bitcoin en Co. aanzienlijk toegenomen. Volgens de studie gelooft ongeveer 25 procent van de bevolking dat crypto de toekomst is. Ook lokale banken merken dit en hebben begin 2022 hun diensten voor particuliere beleggers uitgebreid.

Ook de overheid toont ambitie: In het kader van een onderzoeksproject onderzoeken zij de tokenisering van activa met behulp van smart contracts. Ondertussen is de implementatie van de huidige regelgeving een tweesnijdend zwaard: enerzijds wil men potentieel wangedrag in de cryptoscene "bruut en meedogenloos hard" tegengaan. Aan de andere kant kan dit innovatie in de weg staan. Er is dus geen vrijbrief voor aanbieders van cryptodiensten in Singapore. Maar dat is ook niet nodig. De regels zijn "eerlijk, duidelijk en bieden een goede mix van bedrijfsvriendelijkheid en klantveiligheid".

El Salvador: Nog steeds op de radar?

Is het experiment in de kleine staat aan de Pacifische kust niet allang mislukt? Immers, slechts 11 procent van de bevolking gebruikt Bitcoin in het dagelijks leven. Over het algemeen zijn de resultaten nogal gemengd. Maar hoe men acceptatie interpreteert, hangt af van iemands perspectief. De Bitcoin-wet is immers pas 19 maanden oud. Het zou dus verkeerd zijn om het Midden-Amerikaanse experiment nu al als mislukt te bestempelen. Een samenleving van de ene op de andere dag laten wennen aan een compleet nieuwe vorm van geld is een zeer grote opgave.

Doorslaggevend is eerder dat El Salvador met de Bitcoin-wet een zogenaamd first mover advantage heeft. De regering rond president Nayib Bukele schept een precedent: andere landen kunnen van zijn fouten leren. Liechtenstein, bijvoorbeeld, volgt dit voorbeeld en overweegt ook Bitcoin als wettig betaalmiddel in te voeren. El Salvador blijft ondertussen werken aan regelgeving voor digitale activa. Zo bereidt het land de uitgifte van Bitcoin-obligaties voor - een goed teken voor beleggers.

Confederatie van Europese Staten: MiCA versterkt de sector

Met de in april aangenomen MiCA-verordening is Europa de eerste grote economische zone die een eigen cryptoregeling krijgt. De verordening brengt vooral drastische veranderingen met zich mee voor dienstverleners, die vanaf 2025 aan een hele reeks nieuwe regels moeten voldoen. Zo zullen crypto-aanbieders (zogenaamde Virtual Asset Service Providers, kortweg VASP) een verplichte vergunning nodig hebben als ze in de EU willen opereren. De vergunning geldt dan echter voor de gehele economische zone.

Bovendien verplicht de MiCA-verordening cryptoprojecten om een "white paper" te publiceren met gedetailleerde informatie over de bedrijfsvoering en het ontwerp van de respectieve coins of tokens. Voor de burgers brengen deze maatregelen vooral één ding: consumentenbescherming. De EU moet zo aantrekkelijker worden voor zowel dienstverleners als investeerders en de volgende bull run aanjagen.

Hongkong: sprankje hoop voor de cryptomarkt

De Aziatische financiële metropool rukt op om de nieuwe hotspot voor web3- en blockchainbedrijven te worden dankzij een principieel cryptovriendelijk regelgevingsbeleid. Nadat de regering afgelopen najaar een beleidsverklaring over de ontwikkeling van virtuele activa (VA) heeft uitgegeven, tonen talrijke start-ups belangstelling. In maart verduidelijkte Hongkong zijn strategie in de cryptosector: Web3 is "geen hype" maar een "paradigmaverschuiving".

Bijzonder belangrijk voor zijn toekomstige rol in de bullmarkt: de nabijheid van China. Hong Kong is het vierde financiële centrum ter wereld en dus een belangrijk opslagcentrum voor kapitaal. Bovendien wordt de speciale economische zone beschouwd als een contactpunt voor de Chinezen om kapitaal te onttrekken aan het vasteland, dat geïsoleerd is van de internationale financiële markt. Dus wat Hongkong mogelijk maakt met cryptoregulering heeft een grote impact op de op één na grootste economie ter wereld. Toegegeven: Het financiële centrum is gekraakt door de sterke invloed van China. Ondanks deze onzekerheid zou Hongkong door de komende regelgeving kunnen uitgroeien tot de nieuwe Web3-hub.

Conclusie: regulering kan zorgen voor nieuwe bull run

De genoemde economische zones maken duidelijk wat nodig is voor een succesvolle verdere ontwikkeling van de crypto-industrie: regulering. Het contrast is de VS. De autoriteiten houden nog steeds vast aan bestaande regels. De SEC, CFTC en IRS gebruiken methoden die al 50 jaar bestaan en interpreteren regelgeving "ongeacht of die geldig is of niet".

Deskundigen zien de regelgeving als een indicator voor de volgende bull run. Wanneer die precies zal beginnen, valt echter nog te bezien. Niettemin: de inspanningen van de vele landen maken de weg vrij voor beleggers. Ondertussen wachten de crypto bulls rustig af.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven