Nieuws - De Bitcoin-wet in El Salvador
Bitcoin is sinds een jaar wettig betaalmiddel in El Salvador. De resultaten zijn gemengd.
Zomer, zon, Satoshis: Met deze indruk reisde een team van BTC-ECHO in november door El Salvador, het eerste land ter wereld dat Bitcoin twee maanden eerder wettig betaalmiddel maakte. Wat blijft er, een jaar na de invoering van de Bitcoin-wet, over van de hype?
De zogenaamde Bitcoin-wet is eigenlijk een heel pakket wetten dat de juridische status van digitaal goud in El Salvador bepaalt. Belangrijke clausules zijn onder meer artikel 3 ("Prijzen mogen in Bitcoin worden uitgedrukt"), artikel 4 ("Belastingen mogen in Bitcoin worden betaald") en artikel 5, dat Bitcoin-winsten vrijstelt van vermogenswinstbelasting.
Met andere woorden, El Salvador behandelt Bitcoin op precies dezelfde manier als zijn fiattegenhanger. Want naast de cryptocurrency is de Amerikaanse dollar de nationale munt in de Midden-Amerikaanse staat. En - zo eerlijk moet men zijn - deze laatste munt is nog steeds het onbetwiste betaalmiddel nummer één. Er was geen gebrek aan acceptatiepunten voor de digitale munt. Maar volgens onze waarnemingen had bijna niemand - afgezien van de reisgezinde Bitcoin-groep - er echt gebruik van gemaakt.
De figuren spreken ook een nogal sobere taal. In het enige representatieve onderzoek dat tot nu toe is gepubliceerd over het gebruik van Bitcoin in El Salvador, wordt het percentage betalingen met Bitcoin op slechts 4,9 procent geschat. 95 % geeft nog steeds de voorkeur aan de Amerikaanse dollar voor zijn dagelijkse aankopen. De voordelen van Bitcoin bij geldovermakingen, d.w.z. grensoverschrijdende overmakingen, worden door de Salvadoranen ook minder goed aanvaard dan gehoopt. Slechts 8 procent van de respondenten zei dat ze al overmakingen in BTC via Chivo hadden ontvangen.
Het zou verkeerd zijn om het Centraal-Amerikaanse Bitcoin-experiment al een jaar na de start als mislukt te bestempelen. Een samenleving van de ene dag op de andere laten wennen aan een geheel nieuwe vorm van geld is een hopeloze onderneming. De regering Bukele maakt er geen geheim van dat ze op lange termijn denkt. Een blik op de strategische Bitcoin-investeringen van El Salvador toont dit vooral aan. Met 2.381 BTC op dit moment is El Salvador het op één na rijkste land ter wereld - althans als men de BTC-aandelen als waarderingsbasis neemt. Ondertussen maakt communicatieprofessional en voorzitter van het land Bukele altijd gebruik van prijsdalingen als een kans om "de dip te kopen", zoals de internet-savvy 41-jarige nooit moe te benadrukken.
De timing was echter minder goed gekozen. De investering kan zich op lange termijn terugbetalen. Tot dusver heeft het toch al arme land echter miljoenenverliezen geleden.
Dit laatste is, zoals te verwachten was, een veelgehoorde bron van kritiek. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bijvoorbeeld riep op tot economische voorzichtigheid, omdat het anders gedwongen zou zijn kredietlijnen in te trekken.
Buke's soms luchthartige, soms autoritaire stijl van regeren heeft ook voor problemen gezorgd. In mei werd bekend dat de "coolste dictator ter wereld", zoals Bukele zichzelf op Twitter flamboyant noemt, BTC verhandelt vanaf zijn smartphone - en dat naakt doet. Verantwoording voor de verblijfplaats van de munten? Geen schijn van kans.
De cryptoscene is echter toegeeflijker ten aanzien van de opstartmoeilijkheden. Zo stelt Paolo Ardoino, CTO van Tether, dat men een jaar na de introductie nog geen oranje toekomst mag verwachten.
De doorslaggevende factor is veeleer dat El Salvador, met zijn Bitcoin-wet, een zogenaamd "first-mover advantage" heeft. Immers, 2.381 BTC kan momenteel in het rood staan. Maar als de stijgende prijsverwachtingen uitkomen, heeft Nayib Bukele El Salvador gezegend met een financiële buffer waar het land nog lang van kan profiteren.
Er zijn echter al aantoonbare resultaten geboekt als gevolg van de wet. In vergelijking met het voorgaande jaar is het toerisme met niet minder dan 30 procent gestegen - en daarmee het bruto binnenlands product. Het Centraal-Amerikaanse land slaagde erin zijn BBP binnen een jaar met 10,3 procent te verhogen. Dat is tenminste wat Nayib Bukele beweert.
Alex von Frankenberg is ook optimistisch over de toekomst van Bitcoin. In een interview met BTC-ECHO zegt de CEO van High-Tech Gründerfonds:
Als we een positief effect zien, bijvoorbeeld een sterkere economische groei of een daling van de criminaliteit, zou El Salvador een rolmodel kunnen zijn voor andere landen. En deze vraag staat open. Maar als het effect meetbaar positief is, zullen we een lange lijst van landen zien die Bitcoin gaan gebruiken - met navenante effecten op de wisselkoers.
Ondanks alle onheilsprofetieën blijft de Bitcoin-wet een ambitieus project dat de potentie heeft om het door crisis geteisterde land van de grond af aan te veranderen. Dat zou elke Bitcoiner moeten opwinden.