Nieuws - Bitcoin leidt tot veel toerisme in El Salvador

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Bitcoin leidt tot veel toerisme in El Salvador

Bitcoin (BTC)
Wet en regelgeving
Wereldeconomie
El Salvador Bitcoin

De legalisering van Bitcoin als betaalmiddel zorgt voor een hoop toeristen in El Salvador. Dit heeft de regering op Twitter bekendgemaakt naar aanleiding van de cijfers van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Volgens de cijfers kende het Zuid-Amerikaanse land in de eerste helft van 2022 een toename van het aantal toeristen met 81 procent. In totaal kwamen er bijna 1,2 miljoen bezoekers. El Salvador is dus een van de landen waarvan de toeristische sector zich het best hersteld heeft van de pandemie.

El Salvador introduceerde Bitcoin als wettig betaalmiddel in september 2021 - het eerste land ter wereld dat dit deed. Dit wordt als een van de redenen beschreven waarom de toerisme in El Salvador sterk is toegenomen. Het Zuid-Amerikaanse land staat nu dan ook bekend als "Hodlador".

"99,9 procent van de wereld had geen idee waar dit land lag. 98 procent wist waarschijnlijk niet eens dat het bestond," zei Bitcoin-analist Tone Vays in een Youtube-podcast. "Nu staat het zeker op de kaart van de mensen."

Beroemdheden uit de ruimtevaart bezochten El Salvador en Bitcoin maximalisten als Max Keiser en Stacey Herberst hebben hun residentie laten registreren.

De directeur-generaal van het Ministerie van Toerisme van El Salvador zei in een interview dat zij 57.000 toeristen verwachten voor de zomervakantie. De verwachte inkomsten: 60 miljoen dollar.

De negatieve kant van de legalisering van Bitcoin

Afgezien van het toerisme zijn de resultaten op het gebied van de invoering van de bitcoin echter gemengd. Minder dan 5 procent van de detailhandelsverkopen werd met Bitcoin gedaan.

Vorig jaar protesteerden ook duizenden burgers op straat tegen de invoering van Bitcoin. Parallel daaraan waren er massa's technische problemen met de apps en automaten voor Bitcoin.

Ook controversieel: president Bukele verhandelt crypto op zijn mobiele telefoon - met staatsgeld. Critici beschuldigen hem van het afschaffen van de Trias Politica.

De VS en ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verzetten zich actief tegen zijn Bitcoin-koers. Onderhandelingen over leningen in januari 2022 mislukten. El Salvador moet nog enorme schuldaflossingen doen voor 2023.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven