Nieuws - Ripple moet $2 miljard betalen aan de SEC

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Ripple moet $2 miljard betalen aan de SEC

Ripple (XRP)
VS
Wet en regelgeving
Ripple moet $2 miljard betalen aan de SEC

Sinds 2020 zijn de SEC en Ripple in een juridisch geschil verwikkeld. De effectenbeursautoriteit verscherpt haar koers en eist twee miljard dollar.

Het gaat duur worden: De Amerikaanse financiële toezichthouder eist twee miljard dollar van Ripple Labs, het bedrijf achter de cryptocurrency Ripple. De beschuldiging, zoals altijd bij de SEC: de vermeende verkoop van ongeautoriseerde effecten.

De mede-oprichter van XRP, Chris Larsen, zei hierover: “Het feit dat de SEC zich alleen boven de wet stelt en de VS achter andere G20-landen laat achterblijven, mag niet onopgemerkt blijven in een verkiezingsjaar.”

Sinds 2020 staan Ripple Labs en de effectenbeursautoriteit daarom voor de rechter. Medio juli 2023 besloot de rechtbank in het voordeel van beide partijen.

De handel in XRP op beurzen valt niet onder effectenwetten, maar verkopen aan institutionele beleggers wel. Dit gebeurde in miljarden. De SEC ging in beroep. Al in het midden van 2022 kostte het geschil Ripple rond de 100 miljoen dollar.

In januari 2024 verscherpte de SEC haar koers al en eiste van Ripple de overhandiging van belangrijke financiële documenten. De politieke situatie voor crypto in de VS is onduidelijk.

Het optreden van de SEC wordt keer op keer bekritiseerd, het ontbreken van een duidelijk wettelijk kader, zelfs juridische willekeur.

Voor SEC-voorzitter Gary Gensler zijn alle cryptocurrencies behalve Bitcoin effecten. Dat heeft hij herhaaldelijk gezegd in interviews.

Ripple werd opgericht in 2012 en staat nu op de zesde plaats van meest waardevolle cryptocurrencies.

De koers staat op 65 dollarcent met een marktkapitalisatie van 35 miljard dollar. Het doel van de cryptocurrency: de bankensector revolutioneren.

Echter wordt Ripple beschouwd als een zeer gecentraliseerd project. Ripple heeft recentelijk wat tegenslagen gehad, niet alleen vanwege het voortdurende juridische geschil.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven