Nieuws - Deze zaak kan belangrijk zijn voor de toekomst van de crypto-industrie

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Deze zaak kan belangrijk zijn voor de toekomst van de crypto-industrie

Ripple (XRP)
Wet en regelgeving
VS
Deze zaak kan belangrijk zijn voor de toekomst van de crypto-industrie

Ripple vecht al sinds 2020 met de SEC. De uitspraak wordt binnenkort verwacht. Het kan XRP een boost geven - of de crypto-industrie ruïneren.

Al meer dan twee jaar vechten Ripple en de Amerikaanse financiële toezichthouder SEC voor het Hooggerechtshof in de VS. De wereld houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Want de uitkomst van dit proces zal baanbrekend zijn - voor de hele Amerikaanse industrie. In december 2022 hebben beide partijen hun pleidooien ingediend. Nu wordt de uitspraak van de rechter verwacht. Sommigen speculeren op de eerste helft van dit jaar in april of juni.

Als de SEC wint, zou eerst Ripple - en daarna alle zogenaamde altcoins, waarvan er nu meer dan 4.000 zijn - getroffen kunnen worden. De Amerikaanse financiële toezichthouder beschuldigt Ripple ervan te beweren dat de coin XRP een effect is. Het bedrijf had het moeten registreren bij de SEC. De verkoop, ter waarde van 1,4 miljard dollar zou dan illegaal zijn.

Ripple verdedigt zich tegen beschuldigingen

De SEC startte in 2022 rechtszaken tegen andere cryptobedrijven, bijvoorbeeld Binance en Uniswap, met dezelfde beschuldiging. In een recent interview in New York herhaalde het hoofd van het agentschap, Gary Gensler: "Alles behalve Bitcoin" zijn effecten. Als zijn visie de overhand krijgt, zal de sector in de VS moeilijke tijden tegemoet gaan.

Ripple verdedigt zich tegen deze beoordeling en beschuldigt de SEC van "beschamend gedrag" en "machtsmisbruik". De advocaat van Ripple, Stuart Alderoty, is de laatste tijd erg zeker van een overwinning: de SEC heeft in haar geschiedenis slechts één van de vijf zaken voor het Hooggerechtshof kunnen winnen. En vorig jaar behaalde Ripple al een belangrijke gedeeltelijke overwinning.

De SEC moest enkele belangrijke en voorheen verzegelde documenten aan Ripple overhandigen, de zogenaamde "Hinman files". William Hinman was in 2018 directeur van de Amerikaanse financiële toezichthouder SEC. Hij verklaarde toen in een toespraak dat "Ethereum sterk genoeg gedecentraliseerd is" om geen security te zijn. Ripple claimt een soortgelijk standpunt. Tot nu toe mogen de documenten niet aan het publiek worden gepresenteerd. Maar Ripple CEO Brad Garlinghouse zegt: "Als de waarheid naar buiten komt, zul je geschokt zijn hoe beschamend hun gedrag in dit geval is."

Als Ripple wint, zou de hele crypto-industrie in de VS opgelucht adem moeten halen. Analisten speculeren dat de waarde van de XRP coin zou kunnen exploderen, tot meer dan één US dollar. Tot nu toe heeft het bedrijf slechts beperkte zaken kunnen doen vanwege de lopende rechtszaak. "We zouden een ongelooflijke zakelijke kans in de VS hebben'', aldus de advocaat in een interview.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven