Nieuws - XRP prijs explodeert: Ripple wint rechtszaak tegen SEC

Door Ted Maas

XRP prijs explodeert: Ripple wint rechtszaak tegen SEC

Ripple (XRP)
Wet en regelgeving
XRP wint

Ripple heeft de beslissende rechtszaak tegen de Amerikaanse effectentoezichthouder SEC gewonnen. XRP is nu officieel geen effect, tenminste niet voor particuliere beleggers. De prijs is niet meer te stoppen en trekt ook de rest van de cryptomarkt naar boven.

Ripple heeft het juridische geschil met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) gewonnen. De Amerikaanse effectentoezichthouder had Ripple ervan beschuldigd dat XRP een waardepapier/effect zou zijn. Deze beschuldiging resulteerde in een juridisch geschil dat jaren duurde en nu in het voordeel van Ripple is beslist. XRP is dus geen effect onder de Amerikaanse wet, althans niet in de handel op beurzen tussen particuliere beleggers. De handel via beurzen voldoet dus niet aan de Howey-criteria voor een effect.

Ook beloningen, investeringen en subsidies in XRP en overmakingen aan leidinggevenden in XRP worden niet als effecten beschouwd. De rechter oordeelde echter dat institutionele verkopen van XRP moeten worden beoordeeld als ongeregistreerde effectentransacties. De uitspraak is baanbrekend voor Ripple en de hele cryptosector. Tot slot kan de uitspraak van de rechter worden geïnterpreteerd als precedent.

Voor de Amerikaanse autoriteit en haar voorzitter Gary Gensler is dit een zware klap. Zij stond er immers op dat de meeste cryptocurrencies als effecten moesten worden geclassificeerd. De reactie op de markt is overweldigend. Binnen enkele minuten schoot de XRP-prijs met meer dan 30 procent omhoog. Ook alle andere cryptocurrencies reageren op het nieuws.

Het wordt nu spannend om te zien welke invloed de uitspraak van de rechtbank heeft op de strijd tussen de SEC en de cryptosector. Als XRP geen effect is, dan vergroot dit de kans dat andere cryptocurrencies ook niet onder deze categorie zullen vallen. Dit vooruitzicht is zeer positief voor de hele markt

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven