Nieuws - LUNA en UST geclassificeerd als effecten

Mike Hesp

Door Mike Hesp

LUNA en UST geclassificeerd als effecten

Terra Luna (LUNA)
Wet en regelgeving
LUNA en UST geclassificeerd als effecten

Een Amerikaanse rechter oordeelde gisteren, donderdag, dat Terraform Labs en oprichter Do Kwon ongeregistreerde effecten verkochten in de vorm van de cryptocurrencies LUNA en UST. Dit werd gemeld door Reuters.

Hiermee gaf hij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) gelijk, die Terraform Labs in februari van dit jaar aanklaagde voor ongeoorloofde effectenhandel.

De SEC beweert dat Kwon en Terraform miljarden Amerikaanse dollars aan klantfondsen hebben verduisterd door ongeoorloofde handel in crypto-activa, waaronder de algoritmische stablecoin TerraUSD (UST). De SEC beschuldigt Terraform Labs daarom ook van fraude.

Als gevolg van de uitspraak zou het feit dat de crypto's niet-geregistreerde effecten waren niet langer een probleem zijn in de aankomende rechtszaak. Dit blijft een veelbesproken onderwerp tussen belanghebbenden in de cryptosector en regelgevers.

In augustus oordeelde een Amerikaanse rechtbank in de zaak Ripple in het nadeel van de SEC dat het token XRP geen effect was. Voor velen werd de uitspraak gezien als een blauwdruk voor de regelgevende toekomst van de sector in de VS.

Het hoofd van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission, Gary Gensler, heeft echter herhaaldelijk publiekelijk gewaarschuwd tegen fraude en het negeren van de wetten in de cryptosector. In zijn poging om de sector te reguleren volgens bestaande normen, heeft hij tot nu toe gefaald in de rechtszaal. Daarom gaan er nu stemmen op in de Amerikaanse Senaat om hem te ontslaan.

Ondertussen wacht Terra-oprichter Do Kwon in Montenegro op uitlevering aan de VS of Zuid-Korea. De Montenegrijnse autoriteiten veroordeelden hem tot vier maanden gevangenisstraf voor het vervalsen van paspoorten.

Onder zijn leiding crashte de LUNA munt in mei 2022, een van de meest spectaculaire crypto ineenstortingen ooit.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven