Nieuws - Grand Theft Auto 6 komt eraan, Zullen cryptocurrencies en NFT’s een onderdeel worden?

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Grand Theft Auto 6 komt eraan, Zullen cryptocurrencies en NFT’s een onderdeel worden?

NFT
Web 3.0
Grand Theft Auto 6 komt eraan, Zullen cryptocurrencies en NFT’s een onderdeel worden?

GTA 6 heeft zijn eerste trailer en een releasedatum uitgebracht. Er wordt al jaren gespeculeerd over cryptocurrencies in het spel. Waarom dit hoogst onwaarschijnlijk is.

190 miljoen verkochte exemplaren, acht miljard Amerikaanse dollar aan inkomsten: Grand Theft Auto 5 was de op één na succesvolste game aller tijden. Nu na tien jaar staat het volgende deel in de startblokken. Op 5 december 2023 is de eerste trailer van het spel uitgebracht, slechts enkele uren eerder nadat deze per ongeluk was uitgelekt. De releasedatum zal plaats vinden in 2025, en één grote vraag speelt al jaren: zal GTA 6 dan cryptocurrencies implementeren, zoals Bitcoin? Of NFT's? Met een grootte kans van niet. Maar om andere redenen dan verwacht.

Geruchten over cryptocurrencies in de game doken voor het eerst op in 2021, verspreid door een betrouwbare insider Tom Henderson. Je zou voor sommige missies betaald worden in Bitcoin of andere crypto currencies. Later gingen er ook geruchten over NFT's als items die gekocht of verkocht konden worden. Geen van deze geruchten werd ooit officieel bevestigd. Het gameplatform Game Rant denkt dat het waarschijnlijker is dat cryptocurrencies in een andere vorm in GTA 6 zullen verschijnen: als spot in de verhaallijn. De serie staat bekend om zijn satire op de Amerikaanse samenleving.

Wat voor integratie spreekt: veel van de grootste gamebedrijven wagen zich langzaamaan Web3. Ubisoft experimenteert, Square Enix herstructureert zijn hele businessmodel, Electronic Arts flirt met NFT's in zijn populaire sportgames. Take Two de uitgever van Grand Theft Auto, heeft samen met zijn ontwikkelstudio Zynga al een Web3-game uitgebracht. GTA Online bevatte ook kortstondig NFT's en cryptocurrencies, maar werden door fans zelf geïmplementeerd. De makers, Rockstar Games, hebben ze onmiddellijk verboden.

Wat spreekt er tegen crypto in Grand Theft Auto?

Cryptocurrencies en NFT's hebben nog steeds een extreem slechte reputatie in de videogame-industrie. In het beste geval: een uitbuitend businessmodel. Vaak gewoon: een rip-off. En zelfs als Rockstar Games zin zou hebben in crypto, zou de integratie hen waarschijnlijk een doelwit maken van de Amerikaanse toezichthouder op effecten, de SEC. Zo maakt de SEC al maanden jacht op alle Amerikaanse bedrijven die cryptocurrencies integreren of ermee werken. PayPal was het meest recente doelwit. Het bedrijf lanceerde zijn eigen stablecoin, PYUSD. Een dergelijk risico zou moeilijk te communiceren zijn naar de aandeelhouders van Rockstar Games. Rockstar Games wordt beschouwd als zeer conservatief als het gaat om juridische kwesties.

Grand Theft Auto 6 speelt zich af in een fictief Miami Vice City met twee hoofdpersonen, een man en een vrouw die lijken een stel te zijn. De speler kan tussen hen beide wisselen, net als in het vorige spel. Het spel zal in verschillende episodes worden uitgebracht waar tot nu toe nog weinig over bekend is.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven