Nieuws - Geen plaats voor crypto op het World Economic Forum in Davos?

Door Ted Maas

Geen plaats voor crypto op het World Economic Forum in Davos?

Wereldeconomie
Crypto-acceptatie
CBDC
World Economic Forum Davos crypto

Op het (iets wat controversiële) World Economic Forum in Davos bespreken besluitvormers de grootste mondiale uitdagingen. Waar voorheen crypto vaak werd benoemd, wordt het onderwerp dit jaar amper meegenomen.

Wanneer de belangrijkste wereldleiders en het bedrijfsleven elkaar ontmoeten in een klein stadje in de Zwitserse Alpen, dan is er een grote kans dat het World Economic Forum (WEF) hen heeft uitgenodigd. In Davos, op een hoogte van bijna 1.600 meter, bespreekt dit selecte gezelschap de economie en meerdere mondiale uitdagingen – uitdagingen zoals de oorlog, de klimaatcrisis, inflatie en de nieuwe Coronagolf in China. Als we naar de agenda van dit jaar kijken speelt Crypto ondergeschikte rol. Of het nu gaat om Bitcoin, CBDC's of zelfs NFT's: de crypto-branche vliegt dit jaar onder de radar van de rijken der aarde.

Supply chains, blockchains en AI

Toch heeft blockchaintechnologie het Zwitserse Olympus gehaald. In een artikel roemt het WEF de combinatie van blockchaintechnologie en de supply chain industrie. Echter, benoemen ze ook het feit dat blockchaintechnologie zijn ‘echte’ waarde nog moet bewijzen in reële toepassingen, bekritiseert een andere artikel. Daarnaast wil het forum een tweede prototype presenteren voor het vorig jaar gestarte Metaverse-project. Daarnaast, legt het WEF de nadruk op kwantumcomputers, biotech en kunstmatige intelligentie. Deze laatste geniet momenteel bijzondere media-aandacht met het op tekst gebaseerde dialoogsysteem "ChatGPT".

Dit was vorig jaar anders, toen crypto-promintenten op bijna elke hoek in Davos te vinden waren. Onder andere: Ripple CEO Brad Garlinghouse, Circle CEO Jeremy Allaire, de cryptovriendelijke burgemeester van Miami, Francis Suarez en de onlangs gearresteerde FTX oprichter Sam Bankman-Fried.

Slecht jaar

Ondertussen wordt de cryptosector een stukje naar achteren geschoven in Davos in een poging de gebeurtenissen rond het crisisjaar 2022 te verwerken. De turbulentie van de afgelopen maanden is waarschijnlijk een van de redenen waarom het onderwerp crypto slechts sporadisch wordt behandeld op het World Economic Forum. De implosie van het Terra ecosysteem, de ondergang van Celsius en uiteindelijk het FTX debacle lieten krassen achter. De roep om regulering wordt luider, zelfs vanuit de eigen gelederen. Een onderwerp dat volgens Circle CSO Dante ook op het WEF bespreekbaar moet zijn.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven