Nieuws - 5 miljard US dollar aan crypto en contant in beslag genomen bij FTX

Sam Fröling

Door Sam Fröling

5 miljard US dollar aan crypto en contant in beslag genomen bij FTX

Het exacte bedrag van FTX's ontbrekende klantenfondsen blijft onduidelijk. Sommige van de teruggevonden bezittingen geven hoop op een terugbetaling.

Het exacte bedrag van FTX's ontbrekende klantenfondsen blijft onduidelijk. Sommige van de teruggevonden bezittingen geven hoop op een terugbetaling.

Naar verluidt is sinds het faillissement van FTX ongeveer vijf miljard dollar aan bezittingen in beslag genomen door de curatoren. Deze omvatten contant geld, verschillende crypto's en effecten. Daarnaast is nog eens 425 miljoen dollar in handen gekomen van de Bahamaanse autoriteiten. Volgens de beheerders wordt echter nog steeds een "onbekend" bedrag aan klantengeld vermist. Deze zouden nu een betere kans hebben op een terugbetaling.

FTX zou tot 10 miljard schulden hebben

In december was er al een miljard dollar van de beurs opgedoken. Volgens de documenten van het faillissement, schatten de beheerders de FTX-schulden op maximaal tien miljard dollar. Hiervan zou ongeveer de helft ervan zijn teruggevonden. Een probleem is echter de enorme hoeveelheid crypto bezittingen. Aangezien het in sommige gevallen het grootste deel van het totale aanbod van sommige coins betreft, kan de prijs bij verkoop instorten. Een waardering van de crypto bezittingen is dus moeilijk in het verdere verloop, zeggen zij. Evenzo zouden de verduisterde fondsen in "privéjets, huizen en politieke donaties" zitten. Een volledige terugvordering van het cliëntengeld tegen de oorspronkelijke waarde van de bezittingen is daarom ingewikkeld, aldus de Commissie.

Ondertussen verwachten de leidinggevenden van FTX volgens het rapport dat het bedrijf tegen april 2023 "gereorganiseerd" zal zijn, en een rechtbank heeft als voorlopige termijn 15 maart vastgesteld. Dan kan duidelijk worden hoeveel klanten zullen worden gecompenseerd.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven