Nieuws - BTC presteert beter dan bijna alle klassieke activa in 2023
Of het nu gaat om aandelenindexen of edelmetalen: bijna geen enkele klassieke asset kan sinds het begin van het jaar tippen aan Bitcoin met een stijging van 80%.
Of het nu gaat om ETF-indices, de meeste tech-aandelen, goud of zilver: in de eerste twee kwartalen kan bijna geen enkele klassieke asset tippen aan Bitcoin. De prijs is meer dan verdubbeld met een stijging van meer dan 80%. Tegelijkertijd blijkt de cryptocurrency extreem resistent.
In november 2022 ging FTX, de op één na grootste cryptobeurs, failliet, waardoor investeerders en handelspartners werden afgeschrikt. Het imago van de industrie: aangetast. Bitcoin stond aan het begin van het jaar op ongeveer 16.500 US dollar. Oorlog, inflatie en Corona: de macro-economische uitgangspositie leek slecht voor de blockchainsector. De hype rond NFT's en de bijbehorende bull run waren al een eeuwigheid aan de gang. In 2023 namen ook de Amerikaanse autoriteiten de sector op de korrel, in de eerste plaats de US Securities and Exchange Commission (SEC): die trad streng op tegen de crypto-industrie. Ze wilden geen nieuwe FTX zien. Dit bracht extra onzekerheid in de markt.
Maar tegen alle verwachtingen in zette Bitcoin een opmerkelijke prestatie neer. Op het moment van schrijven wordt hij verhandeld op 30.665 Amerikaanse dollar.
Ethereum (ETH) steeg ook met 57,3% in de eerste twee kwartalen. Een blik op de groeiende marktkapitalisatie van andere grote projecten bevestigt de positieve ontwikkeling sinds het begin van het jaar.
De invloed van de VS op de cryptosector is groot, maar niet overweldigend. De afgelopen maanden hebben dat laten zien. Andere economische zones openen hun deuren voor de industrie. Hong Kong werkt hard aan cryptovriendelijke regelgeving. Europa heeft MiCA aangenomen, een uitgebreide set regels voor digitale activa. Een soortgelijke ontwikkeling tekent zich af in het Verenigd Koninkrijk.