Nieuws - MiCA-wet goedgekeurd: EU reguleert cryptosector
Door
Het heeft lang geduurd, maar het grote woord is er uit: de Markets in Crypto Assets Regulation - MiCA - is aangenomen. Gisteren, donderdag 20 april, gaf het Europees Parlement het groene licht. Dit maakt de weg vrij voor cryptoregulering in Europa. De MiCA verordening geldt voor alle EU-lidstaten en biedt de sector een uniform wettelijk kader. Met de MiCA is de EU de eerste grote economische zone die Bitcoin en andere cryptocurrencies reguleert.
De nieuwe regelgeving richt zich op verschillende subsectoren van de cryptomarkt. Van utility tokens tot stablecoins tot het opslaan van cryptocurrencies zelf. In de toekomst zullen aanbieders van cryptodiensten een verplichte vergunning nodig hebben, waarmee ze in de hele EU kunnen opereren. De uiteindelijke toezichthouder hangt af van het aantal gebruikers. Cryptodiensten met meer dan 15 miljoen gebruikers zullen onder toezicht staan van de ESMA of de EBA, alles daaronder wordt overgenomen door nationale autoriteiten. Daarnaast verplicht de MiCA-verordening cryptoprojecten om een "whitepaper" te publiceren met gedetailleerde informatie over de bedrijfsvoering en het technische ontwerp van de tokens.
MiCA, the landmark EU crypto regulation, officially passed the plenary of the EU Parliament 🇪🇺
— Patrick Hansen (@paddi_hansen) April 20, 2023
-517 MEPs voted in favor
-38 against
-18 abstentions
Next steps
-final formal vote in the Council of the EU (EU member states) on May 16
-MiCA publication in the Official journal of… pic.twitter.com/1T6VRcOYrI
De nieuwe cryptoregels worden echter pas van kracht wanneer de tekst in het officiële Publicatieblad van de Europese Unie verschijnt. Deskundigen verwachten dat dit in juni 2023 zal gebeuren. Vanaf dan zal het activeringsproces nog tussen de 12 en 18 maanden duren tot de verordening volledig van toepassing is. Op het moment van schrijven zijn NFT's, de DeFi-sector, lendings en staking uitgesloten van de MiCA. Op de achtergrond werken wetgevers en deskundigen echter al aan een upgrade, een "MiCA 2.0" als het ware. Parallel met de MiCA is ook de witwasverordening "Transfer of Fund" (TFR) geaccepteerd. Voortaan moeten aanbieders alle transacties boven een drempel van 1.000 euro melden en verifiëren.
Al met al zijn politici en vertegenwoordigers van de sector tevreden met het eindresultaat. Voor Benedikt Faupel, hoofd Blockchain bij Bitkom, heeft Europa hier een wereldwijde standaard gezet. In een persbericht beschreef hij MiCA als een "mijlpaal" voor de industrie.
Ook Ilya Volkov, CEO en medeoprichter van "YouHodler", ziet de verordening als positief. De MiCA schept niet alleen duidelijkheid voor bedrijven en klanten, maar bevordert ook banen en economische groei. "De EU kan ook profiteren van de regelgevingscrisis in de VS", vervolgt Volkov. De autoriteiten in de Verenigde Staten treden momenteel op tegen verschillende cryptobedrijven. Eerst en vooral ziet de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) talrijke gevallen van illegale effectenhandel in de sector. Critici daarentegen beschuldigen de autoriteit ervan haar bevoegdheden te overschrijden en voeren campagne voor een eigen regulering van digitale activa.