Nieuws - Is dit het einde van FTX?

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Is dit het einde van FTX?

het einde, van FTX

Na een spektakel heeft Binance aangekondigd om FTX over te nemen. Maar hoe is het zover gekomen?

Wanneer de grootste beurs in de crypt industrie de op drie na grootste wil uitkopen, is het wel zeker: hier wordt geschiedenis geschreven. Binance, of beter gezegd zijn CEO Changpeng "CZ" Zhao, ondertekent een overeenkomst om zijn grootste concurrent uit te kopen, is zelfs in de cryptosector een ongekende gebeurtenis.

Meer dan alleen zuster bedrijven

Het nieuwsplatform Coindesk doorzoekt interne documenten van Alameda Research, een zusterbedrijf opgericht door FTX CEO Sam Bankman-Fried (SBF), waaruit blijkt dat Alameda een dichtere samenbond heeft met FTX dan eerder gedacht. Met name het hoge aandeel van de FTT-coin creëert zorgen. FTT is immers de eigen token van het FTX-platform, waarvan de koers stijgt en daalt met de gezondheid van het bedrijf.

Naast de risico volle verband tussen de twee door SBF geleide bedrijven, komt er een ander besef: Namelijk dat Alameda Research groot is. Echt groot. Het bedrijf had op 30 juni van dit jaar een totaal aan bezittingen van maar liefst 14,6 miljard dollar, volgens Coindesk. De FTT is goed voor ten minste 2,16 miljard USD - een crimineel hoog percentage van de totale balans, zoals later zal blijken. Want: als de FTT-token crasht, kan ook de financiële gezondheid van haar zusteronderneming FTX in gevaar komen.

Binance zet zijn concurrenten onder grote druk

Het verhaal begon pas echt op 6 november. Afgelopen zondag had CZ via Twitter aangekondigd dat het bedrijf de FTT-reserves op de balans van Binance wilde verkopen. Gezien de crash van Terra (LUNA) in de zomer van dit jaar was het risico om nog een illiquide munt aan te houden voor hem gewoon te groot.

Het liquideren van onze FTT is om een groot risico tegen te gaan. We hebben geleerd van LUNA. We hebben eerder steun verleend, maar we zullen niet doen alsof we graag liefde bedrijven na de afgelopen scheiding. We zijn tegen niemand, maar we zullen ook geen mensen gaan steunen die achter hun rug om lobbyen tegen andere spelers in de industrie.

CZ via Twitter.

Hoewel Alameda CEO Caroline Ellison op dezelfde dag had getweet dat haar bedrijf alle door Binance op de markt gebrachte FTT's zou kopen tegen een maximale prijs van 22 USD per coin. Toch kon Binance niet meer voorkomen dat de prijs kelderde - ook omdat Binance de voorkeur gaf aan "de vrije markt" en de deal afwees. Momenteel wordt FTT verhandeld tegen 4,11 USD, wat een dagelijks verlies van 77 procent betekent. Het is de vraag hoe groot dezelfde kans ligt bij andere instellingen in de sector, zegt Gracy Chen, managing director bij Bitget:

"De grote bezorgdheid die deze gebeurtenis heeft gewekt, betreft niet alleen het conflict zelf, maar ook de manier waarop de activa van gebruikers door beurzen en andere financiële instellingen worden bewaard. Dit is een bekende risicofactor voor veel beleggers en gebruikers en heeft paniek op de markt veroorzaakt."

Gracy Chen.

Liquiditeitsproblemen bij FTX.

Bezorgdheid over betalingsverplichtingen bij FTX zorgt ervoor dat beleggers zich tussen 7 en 8 november zorgen maken. Een massale uittocht uit FTX begint. Klanten redden wat er te redden valt - en drijven de beurs naar de rand van het faillissement.

Het zal niemand verbazen dat het nieuws over de terugtrekking van klantengelden ons korte tijd later bereikte. Sindsdien kunnen Ether (ETH), Solana (SOL) en Tron (TRX) niet meer van het platform worden gehaald. Zoals Reuters schrijft met verwijzing naar interne documenten, hadden beleggers in slechts 72 uur ongeveer zes miljard dollar van hun FTX-rekeningen opgenomen.

Redders in nood

En dan de klap op de vuurpijl: Binance CEO Zhao tweet zijn voornemen om het stokje over te nemen op de middag van 8 november. Binance had een zogenaamde 'non-binding (LOI)' ondertekend waarin het bedrijf een volledige overname van zijn concurrent FTX in gang zette.

FTX CEO SBF was al eerder naar buiten getreden en sprak van een "overeenkomst met Binance over een strategische transactie", hoewel uit de tweet niet duidelijk werd dat daarmee de volledige overname van het bedrijf werd bedoeld. Het werd bizar in het verdere verloop van de tweet, waarin SBF zijn waarschijnlijk grootste concurrent bedankte voor zijn werk voor het "crypto-ecosysteem".

"Hartelijk dank aan CZ, Binance en al onze supporters. CZ heeft ongelooflijk werk verricht en zal dat blijven doen om het wereldwijde crypto-ecosysteem verder op te bouwen."

Een paar dagen eerder klonken de fronten minder verzoenend: "Een concurrent verspreidt valse geruchten", twitterde SBF een dag eerder. Het is nog onduidelijk wanneer de deal zal plaatsvinden. Een overeenkomst is immers verre van een overnamebelofte. Binance houdt het recht om de boeken van FTX te controleren. Als het bedrijf zich uit de aankoop terugtrekt, hoeft het geen juridische gevolgen te vrezen. De cryptosector daarentegen zal voorlopig de adem moeten inhouden.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven