Nieuws - FTT-koers stort in na geruchten over een mogelijk faillissement

Sam Fröling

Door Sam Fröling

FTT-koers stort in na geruchten over een mogelijk faillissement

Faillissement
FTT-koers stort in, mogelijk faillissement

Speculatie over een faillissement van de cryptobeurs FTX heeft geleid tot massale dumping van de FTT-coin. De prijs daalde met maar liefst 25 procent.

Na de aankondiging van Binance om zijn volledige FTT-coins te verkopen, neemt de druk op de cryptobeurs FTX toe. De prijs van de wisseltoken FTT keldert, beleggers trekken hun inleg bij FTX terug en er zouden problemen zijn met grotere uitbetalingen. In de markt groeit de bezorgdheid over het faillissement van de cryptobeurs.

Een zin met X: FTX

Het begon allemaal afgelopen zondag, 6 november, met een tweet van Binance CEO Changpeng "CZ" Zhao. Binance had besloten om "alle resterende FTT in onze boeken te verkopen". De reden was "recente onthullingen die aan het licht zijn gekomen", zei Changpeng Zhao, die met het korte bericht de faillissement geruchten over FTX aanwakkerde. Dit werd voorafgegaan door een rapport van Coindesk. Volgens het rapport bestaan de huidige bezittingen van Alameda Research grotendeels uit de FTT-token. Alameda Research werd opgericht door FTX CEO Sam Bankman-Fried.

De stichting van Alameda bestaat "grotendeels uit een door een zusteronderneming uitgevonden coin", aldus het rapport. Het scenario dat zich voordoet: als de FTT-token omvalt, smelten Alameda's reserves weg - en kan FTX afglijden naar faillissement.

Binance slaat bod van Alameda af

Het nieuws veroorzaakte een grootte dump op de cryptomarkt. De FTT daalde met 25 procent ten opzichte van de vorige dag. Een coin staat op 17 US dollar - een min van 35 procent op weekbasis. Om de druk van de markt te halen, heeft Alemada Binance aangeboden de FTT-tokens buiten de beurs om te kopen voor een prijs van 22 US dollar. Binance heeft het aanbod nu afgewezen: "Ik denk dat we op de open markt blijven", zei CZ in een tweet. Binance zal de tokens de komende maanden zelf op de markt gaan verkopen.

Beleggers trekken posities terug uit FTX

Onrustig door de laatste ontwikkelingen bij FTX, trekken beleggers hun posities van de cryptobeurs terug. Zoals Ki Young Ju, CEO van CryptoQuant, op Twitter aankondigde, staan de stablecoinreserves van de cryptobeurs op een eenjarig dieptepunt van 51 miljoen dollar. Binnen twee weken is de interesse al met 93 procent gedaald, zei Ju. Ondertussen hebben de uitbetalingen in Ether een all-time high bereikt op FTX, aldus de analist. Geleidelijk aan wordt het totaal plaatje duidelijk: in één week is meer dan 900 miljoen dollar uit FTX gehaald. De helft hiervan werd in één dag gedaan.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven