Nieuws - "Bitcoin ETF's concurreren met de SP 500"

Door Luc Vesters

"Bitcoin ETF's concurreren met de SP 500"

Bitcoin (BTC)
ETF
"Bitcoin ETF's concurreren met de SP 500"

In een interview op de Madeira Bitcoin Conference sprak voormalig MicroStrategy CEO Michael Saylor over Bitcoin, goud en de spot ETF's die in januari zijn goedgekeurd. "We dachten dat Bitcoin een concurrent voor goud zou kunnen zijn. Maar het is eigenlijk naar de top van het leaderboard gestegen en concurreert nu met de SP 500," zei de perma-bull.

De goud ETF's zijn al binnen bereik. In de VS behoren exchange traded funds op het gele edelmetaal nog steeds tot de grootste commodity ETF's. De Bitcoin tegenhangers zullen ze echter "in de niet al te verre toekomst" inhalen. Tenminste als Saylor zijn zin krijgt.

De Bitcoin ETF's van o.a. BlackRock, Fidelity - de grootste vermogensbeheerders ter wereld - zijn een "universele API" waarmee institutionele beleggers gemakkelijk in en uit verschillende fondsen kunnen stappen.

Bitcoin, goud en SP 500 in een machtsstrijd

Aan het einde van de handelsdag op 5 maart bedroeg het totale vermogen van de Bitcoin ETF's USD 51 miljard. Tegelijkertijd bezaten de goud ETF's ongeveer USD 95 miljard, volgens gegevens van Bastion Trading. Dit betekent dat Bitcoin ETF's in minder dan twee maanden meer dan 50 procent van het beheerde vermogen in goud ETF's hebben bereikt.

Sterker nog: BlackRock zet elke dag nieuwe records met de iShares Bitcoin Trust (IBIT). Gisteren, 6 maart, stroomden er bijvoorbeeld 4.236 BTC voor een totaalbedrag van USD 281 miljoen het beleggingsinstrument binnen. Samen hebben de Bitcoin ETF's meer dan 776.000 BTC, wat al 3,95 procent is van de Bitcoin die momenteel in omloop is.

In vergelijking met de SP 500 SPDR (SPY) moet Bitcoin de pole position afstaan. IBIT en GBTC weten zich echter steeds beter te handhaven tegenover de SP 500 ETF van Vanguard (VOO), zoals HODL15Capital meldt op X (voorheen Twitter).

Vergelijkbaar met Bitcoin ETF's - in totaal hebben elf aanbieders zo'n product geregistreerd bij de SEC - zijn er verschillende ETF's die de prestaties van de SP 500 Index volgen. Overigens beheert het door Larry Fink opgerichte bedrijf Bitcoin alleen indirect. De eigenlijke coins worden achter slot en grendel bewaard bij de grootste Amerikaanse cryptobeurs Coinbase.

Ontdek wat het zou betekenen als BlackRock doorgaat met het kopen van bijna 10.000 BTC per dag in dit artikel: Wordt BlackRock 's werelds grootste BTC hodler?

MicroStrategy koopt BTC: "Bitcoin is de exit-strategie"

Saylor koopt al jaren Bitcoin met zijn softwarebedrijf. Het bedrijf bezit in totaal 193.000 BTC ter waarde van meer dan zes miljard Amerikaanse dollar. Om te kunnen blijven investeren in de cryptocurrency heeft het bedrijf onlangs zelfs nieuwe schulden aangegaan. Het Amerikaanse bedrijf is van plan om in totaal 700 miljoen Amerikaanse dollar aan nieuwe obligaties uit te geven aan institutionele beleggers.

Ondertussen is het verkopen van Bitcoin uitgesloten voor Michael Saylor, ook al hebben de BTC-holdings van zijn bedrijf MicroStrategy nu een winst van ruim vier miljard Amerikaanse dollar. Voor Saylor is de nieuwe all-time high geen reden om zijn portefeuille te diversifiëren: "Ik zal altijd aan de top kopen. Bitcoin is de exit-strategie."

BTC correleert met MSTR I Bron: Portfolioslab

BTC correleert met MSTR I Bron: Portfolioslab

Op het moment van schrijven wordt BTC verhandeld op 66.762 dollar, met een groei van 6,5 procent in de afgelopen zeven dagen. MSTR daarentegen wordt verhandeld op USD 1.246 en is in een jaar tijd met een indrukwekkende 438 procent gestegen.

Als MicroStrategy de langetermijngroei van de afgelopen maanden doorzet, kan het Bitcoin-bedrijf binnenkort zelfs deel uitmaken van de grootste Amerikaanse aandelenindex. Je kunt er alles over lezen in dit artikel: MicroStrategy binnenkort in de S&P500?

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven