Nieuws - Kan MicroStrategy in de toekomst Apple inhalen?

Door Luc Vesters

Kan MicroStrategy in de toekomst Apple inhalen?

Bitcoin (BTC)
Investeren
Kan MicroStrategy in de toekomst Apple inhalen?

In augustus 2020 maakte het softwarebedrijf MicroStrategy zijn eerste investering in Bitcoin openbaar. Op dat moment stond Bitcoin nog onder de $10.000 en achteraf gezien bleek de timing van de investering een goede keuze. Korte tijd later begon de nieuwe bull-cyclus voor de cryptomarkt, die BTC uiteindelijk in november 2021 naar net onder de 70.000 USD bracht. De investering had op dat moment een sterk rendement kunnen opleveren.

Michael Saylor, oprichter van MicroStrategy en de drijvende kracht achter de Bitcoin-strategie, heeft echter andere plannen. Bitcoin verkopen is voor hem niet aan de orde. Integendeel: de investering in de digitale munt wordt regelmatig verhoogd. Maar juist deze aanpak van de Bitcoin-maximalist bleek eind 2022 een toenemend probleem. Verdere aankopen van BTC in de bullmarkt van 2021 in prijsregio's van USD 40.000 en USD 50.000 zorgden er uiteindelijk voor dat de gemiddelde aankoopprijs steeg naar ongeveer USD 30.000. Bij de huidige BTC-prijzen boven de USD 40.000 is dit zeker een gunstige instapprijs. Maar hoe hoog zou de prijs moeten stijgen voor MicroStrategy om Apple in te halen? We hebben het uitgerekend.

Toen BTC/USD kelderde tot onder de 16.000 USD na de FTX-crash in november 2022, voorspelden sommige analisten al financiële problemen voor MicroStrategy. "De software business moet herstellen om gedwongen verkoop van BTC te voorkomen," schreef het marktonderzoeksbureau Blockworks Research in een marktrapport in november vorig jaar. Het ongerealiseerde verlies liep soms op tot meer dan 1 miljard dollar.

Ongerealiseerde winst in de miljarden

Maar niemand lacht Michael Saylor nog uit. De Bitcoin-rally dit jaar heeft het tij gekeerd. Met de laatste aankoop van 16.130 BTC eind november heeft MicroStrategy volgens officiële cijfers nu in totaal 174.530 Bitcoin in bezit. Dit maakt het bedrijf een van 's werelds grootste Bitcoin hodlers. Bij de huidige Bitcoinprijs van ongeveer USD 41.500 bedraagt de totale waarde momenteel USD 7,2 miljard. Het ongerealiseerde verlies is veranderd in een ongerealiseerde winst in de miljarden.

MicroStrategy profiteert op twee manieren van zijn Bitcoin-inzet. Beleggers raken steeds meer overtuigd van de beleggingsstrategie en de vraag naar de aandelen van het bedrijf is in 2023 sterk gestegen. In de afgelopen 12 maanden is de aandelenkoers van MSTR met meer dan 280 procent gestegen.

Michael Saylor heeft de gelegenheid niet voorbij laten gaan om dit succes te vieren. Een paar dagen geleden publiceerde hij een grafiek op het sociale netwerk X. Hieruit blijkt dat de waarde van MicroStrategy sinds de eerste Bitcoin-investering met 385 procent is gestegen. Dit betekent dat de prestatie het zelfs beter heeft gedaan dan de prijs van Bitcoin, die in dezelfde periode met 274 procent is gestegen. Daarentegen zijn de aandelenindexen S&P 500 en Nasdaq "slechts" met respectievelijk 37 procent en 31 procent gestegen sinds augustus 2020. Goud, zilver en obligaties hebben veel minder goed gepresteerd, hoewel de goudprijs recent sterk is gestegen.

Bitcoinprijs zou moeten stijgen tot meer dan 17 miljoen US dollar

Toch blijft de marktkapitalisatie van MicroStrategy relatief laag in vergelijking met 's werelds meest waardevolle activa. Volgens Marketscreener bedraagt de marktwaarde van MicroStrategy momenteel 8,69 miljard dollar. Ter vergelijking: Bitcoin is momenteel 820 miljard dollar waard. Apple, het meest waardevolle bedrijf, is 3 biljoen US dollar waard en de marktkapitalisatie van goud ligt net onder de 13,5 biljoen US dollar, volgens cijfers van CompaniesMarketcap.

In vergelijking daarmee lijkt MicroStrategy nog steeds een relatief kleine vis. Maar zou dit in de toekomst kunnen veranderen? Hoe hoog zou de prijs van Bitcoin moeten stijgen om MicroStrategy meer waard te laten zijn dan Apple?

Uitgaande van de fictieve veronderstelling dat Apple zijn marktkapitalisatie in de toekomst constant houdt en MicroStrategy geen bitcoins meer koopt, zou de prijs per digitale munt moeten stijgen tot 17,189 miljoen US dollar om de investering de marktwaarde van Apple te laten bereiken. Dit lijkt een ambitieus doel, zelfs voor Bitcoin-maximalist Michael Saylor, die eerder in interviews een prijsdoel van 5 miljoen dollar per Bitcoin heeft genoemd.

Het lijkt daarom vrij onwaarschijnlijk dat MicroStrategy met zijn investering het meest waardevolle bedrijf ter wereld kan worden. Desondanks blijven er sterke winsten over zolang de BTC-prijs niet onder de 30.000 USD zakt.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven