Nieuws - Bitcoin ETF's bewijzen hun kracht

Door Luc Vesters

Bitcoin ETF's bewijzen hun kracht

Bitcoin (BTC)
ETF

Na een bescheiden begin van de week trokken de Amerikaanse Bitcoin ETF's in de tweede helft van vorige week weer aan. Op donderdag en vrijdag genoten de indexfondsen van netto instromen van elk meer dan USD 200 miljoen. Volgens gegevens van Farside Investors bedroeg de totale netto-instroom in de afgelopen week USD 484,5 miljoen. BlackRock's populaire Bitcoin Trust (IBIT) was bijzonder sterk, met alleen al een indrukwekkende instroom van USD 811,2 miljoen. Op het moment van schrijven noteerde BTC USD 71.600, een stijging van 6,3 procent in de afgelopen 48 uur.

Volgens Dune hebben de Bitcoin ETF's in totaal al 834.600 BTC, wat overeenkomt met 4,24 procent van het totale aanbod dat momenteel in omloop is. Dit betekent dat de Bitcoin fondsen, en het BlackRock product in het bijzonder, alle verwachtingen overtreffen, waardoor zelfs Larry Fink, CEO van 's werelds grootste vermogensbeheerder, "aangenaam verrast" was. Er was echter een ongebruikelijke ontwikkeling op dinsdag, toen voor het eerst niet GBTC de hoogste dagelijkse netto uitstroom had, maar de ARK 21Shares Bitcoin ETF. Bijna USD 88 miljoen stroomde uit de op drie na grootste BTC spot ETF van Ark Invest, de Amerikaanse investeringsmaatschappij die in 2014 werd opgericht door Cathie Wood.

BlackRock versus Grayscale - Flippening in zicht

Toch was de Grayscale Bitcoin Trust opnieuw primair verantwoordelijk voor de uitstroom van kapitaal. Ooit gelanceerd als baanbrekend product, verloor de GBTC vorige week USD 737,8 miljoen, waardoor het marktaandeel nog maar 39,1 procent bedroeg. Als Grayscale in dit tempo Bitcoin blijft verliezen, zullen de BTC-tegoeden binnen een paar maanden volledig zijn uitgeput. De hoge vergoedingen van 1,5 procent worden gezien als de belangrijkste reden voor de enorme kapitaaluitstroom van de Grayscale ETF. Zelfs als de verliezen van BTC vertragen als gevolg van de beloofde verlaging van de vergoedingen, lijkt de "flippening" slechts een kwestie van tijd.

Terwijl het Grayscale product terrein blijft verliezen, winnen de concurrenten van BlackRock week na week. Het gat smelt weg en IBIT heeft nu meer dan 257.200 Bitcoin in handen, waarmee het een marktaandeel heeft van 30,8 procent. Sinds de goedkeuring door de SEC op 11 januari heeft BlackRock's Bitcoin ETF een indrukwekkende USD 14,77 miljard aan netto-instroom geregistreerd. Als IBIT in hetzelfde tempo blijft groeien en GBTC in hetzelfde tempo krimpt, zou de ETF-flippening al begin mei kunnen plaatsvinden. Alle tekenen wijzen er dus op dat de flippening aanstaande is.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven