Nieuws - Bitcoin ETF's lijden onder record uitstroom

Door Ted Maas

Bitcoin ETF's lijden onder record uitstroom

Bitcoin (BTC)
ETF
Bitcoin ETF's lijden onder record uitstroom

Meer dan 300 miljoen US dollar stroomt uit Bitcoin ETF's. Terwijl Bitcoin daalt, is er een negatief record.

Nooit eerder hebben de tien Bitcoin ETF's in de VS op één handelsdag zo'n grote uitstroom gekend als deze week. Volgens gegevens van Farside Investors was er een netto uitstroom van in totaal meer dan USD 326,2 miljoen. De Grayscale Bitcoin Trust was hiervoor hoofdverantwoordelijk en verloor nog eens USD 443,5 miljoen nadat het op maandag een negatief record vestigde. Hierdoor blijft het marktaandeel van de voormalige pionier dalen en staat nu op 44 procent.

De trendombuiging benadrukt vooral één ding: als de grote Bitcoin ETF-emittenten kopen namens hun klanten, worden deze bitcoins niet letterlijk "permanent van de markt gehaald". In plaats daarvan kunnen BlackRock & Co. hun Bitcoin-belangen net zo snel weer afbouwen op verzoek van dezelfde beleggers, net zoals dat gebeurt met aandelen-, goud- of obligatie-ETF's. Dit is een fundamenteel verschil met MicroStrategy, aangezien Michael Saylor's "Bitcoin-ontwikkelingsbedrijf" zelf de assets bezit en een langetermijnplan nastreeft met zijn aankopen. Het bedrijf heeft onlangs weer toegeslagen, zodat er nu een indrukwekkende 214.246 BTC op de balans staat.

Zal Grayscale binnenkort geen Bitcoin meer hebben?

Als de huidige trend doorzet, zullen de BTC-reserves van Grayscale snel uitgeput zijn. Als GBTC elke dag net zoveel Bitcoin blijft aftappen als gisteren, dan zal het trustfonds rond mei geen geld meer hebben. Maar zelfs als de gemiddelde netto-uitstroom van 274,2 miljoen USD wordt geëxtrapoleerd, ziet het er somber uit aan het begin van de zomer. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Grayscale nu actie onderneemt en beleggers een kostenverlaging in het vooruitzicht stelt. De CEO van de digitale vermogensbeheerder gaf hierover commentaar aan CNBC, ook al heeft hij nog geen specifiek cijfer genoemd. Over het algemeen was hij verrassend optimistisch gezien de moeilijke situatie:

We zijn zo'n beetje aan het einde van de eerste fase van het spel, waarin hopelijk de inhaalvraag is bevredigd.”

De relatief hoge vergoedingen van 1,5 procent worden gezien als de belangrijkste reden voor de enorme uitstroom van kapitaal uit de Grayscale ETF. Ter vergelijking: geen van de negen andere Bitcoin ETF-aanbieders rekent meer dan 0,3 procent aan vergoedingen. In totaal heeft het fonds een uitstroom geregistreerd van bijna 12,9 miljard dollar in de 49 handelsdagen sinds de SEC ETF goedkeuring. BlackRock en zijn iShares Bitcoin Trust, dat al meer dan 237.000 Bitcoin bezit en dus een marktaandeel heeft van 28,4 procent, kan worden beschouwd als de belangrijkste begunstigde. De Bitcoin ETF van de financiële reus heeft tot nu toe alleen op alle handelsdagen een netto-instroom geregistreerd. Het is waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd voordat BlackRock het rivaliserende product van Grayscale van de troon stoot.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven