Nieuws - Zuid-Korea zwaar getroffen door FTX-faillissement

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Zuid-Korea zwaar getroffen door FTX-faillissement

FTX
Scams, criminaliteit en fraude
Zuid-Korea, zwaar getroffen door FTX-faillissement

Vanwege de hoge gebruikersaantallen lijden sommige Aziatische landen vooral onder de crash van de cryptobeurs FTX. Zo is Zuid-Korea is het zwaarst getroffen en grijpt nu de regering in.

Op 11 november 2022 heeft FTX officieel het faillissement aangevraagd. Het bedrijf van Sam Bankman-Fried sleepte de hele crypto sector mee naar beneden en liet miljoenen beleggers achter die veel geld kwijt zijn. Het platform was vooral populair in de Aziatische landen. Volgens een analyse van CoinGecko hadden Zuid-Korea, Singapore en Japan samen 762.000 maandelijkse gebruikerstoegang. Dit betekent dat de drie landen goed zijn voor meer dan 15% van het maandelijkse verkeer.

Ook bij Koreaanse crypto-beurs GOPAX een kleine val

Zuid-Korea staat bovenaan de lijst met gemiddeld bijna 300.000 nieuwe bezoekers per maand. Dat alleen al is zorgwekkend. Er is echter nog een ander verband tussen Korea en FTX. De in Seoel gevestigde cryptobeurs GOPAX is gestopt met opnames en rentebetalingen van haar eigen spaarproduct "GOFI". GOFI is in 2020 gelanceerd in samenwerking met partnerbedrijf Genesis. In een verklaring rechtvaardigde GOPAX de vertraging van de terugtrekking als volgt:

"De opname van de hoofdsom en de uitgifte van rente op GOFi is vertraagd omdat de producten worden geleverd door onze zakenpartner Genesis Global Capital, LLC."

Domino-effect in het bedrijfsweb

De relatie met Genesis is echter niet zo eenvoudig als de persverklaring van GOPAX suggereert. Het platform is niet alleen een van de grootste leendiensten, maar ook een dochteronderneming van de Digital Currency Group (DCG). DCG omvat onder meer ook Coindesk en 's werelds grootste beheerder van crypto-activa, Grayscale. Als tweede grootste aandeelhouder bezit DCG ook aanzienlijke aandelen in GOPAX. Genesis en DCG kampen met aanzienlijke liquiditeitstekorten als gevolg van de ineenstorting van FTX en hebben zonder succes een noodlening van een miljard US dollar aangevraagd.

GOPAX eiste dat Genesis "alle activa terugneemt om de activa van klanten te beschermen tegen de aankondiging". Dit verzoek bleef uiteindelijk onbeantwoord. Het bedrijf zegt verder dat het nauw samenwerkt met Genesis en DCG om ervoor te zorgen dat klanten hun tegoeden snel kunnen verzilveren. Door de aandelen die DCG in GOPAX heeft, gaat de relatie tussen de bedrijven uiteraard veel verder dan de beschrijving van een zuiver partnerschap.

De overheid grijpt in

De Zuid-Koreaanse regering heeft onmiddellijk gereageerd op de uitbarstingen in de cryptosector en werkt al aan een uitgebreid regelgevingspakket. De hoogste financiële toezichthouder van het land, de FSC, heeft zijn voorlopige goedkeuring gegeven aan een wetsvoorstel om een eerlijke en veilige handelsomgeving voor digitale activa te creëren. Daarnaast overweegt de FSC om cryptobeurzen te verplichten beleggers te compenseren voor verliezen en boetes op te leggen voor het plotseling opschorten van opnamediensten. Daarnaast is een verplicht registratie van gebruikersactiva gepland en een strikte scheiding van klantenstortingen en bedrijfsmiddelen. Ook moet worden besproken of de handel in de eigen tokens van de beurzen moet worden beperkt of verboden.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven