Nieuws - Dit is hoeveel institutionele beleggers hebben geïnvesteerd in FTX

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Dit is hoeveel institutionele beleggers hebben geïnvesteerd in FTX

Faillissement
Investeren
de belegging fondsen, geïnvesteerd in FTX

Het faillissement van FTX heeft veel particuliere beleggers van hun spaargeld beroofd. Maar ook institutionele beleggers hebben veel geld verloren.

Sinds de oprichting hebben in totaal acht belangrijke investeringen plaatsgevonden in FTX. De lanceringsdatum is 11 augustus 2019, wanneer FTX op zoek is naar backers om de activiteiten te starten. Consensus Lab, FBG Capital, Proof Systems en Galois Capital Alpha Fund LP geven de beginnende cryptobeurs 8 miljoen dollar aan startkapitaal.

Binance behoort ook tot een van de eerste investeerder. In een financieringsronde in december 2019 investeerde het bedrijf een onbekend bedrag. De investering compenseerde FTX vorig jaar. Binance CEO Changpeng Zhao bevestigde dat hij kort voor de ineenstorting bijna 2,1 miljard dollar aan BUSD en FTT ontving. CZ" wilde deze laatste token stap voor stap verkopen, maar dit veroorzaakte een ware verkoopgolf, die dagen later uitpakte als een nieuw jaarlijkse dieptepunten voor Bitcoin (BTC).

Sino Global Capital zal in maart 2020 in FTX investeren. Het exacte bedrag blijft echter onbekend. Meer dan een jaar later treden de enige twee angel investors - NFL-voetballegende Tom Brady en supermodel Giselle Bündchen - toe tot het bedrijf. Volgens verschillende media bedraagt de investering van het stel destijds bijna 60 miljoen dollar. In ruil daarvoor worden beide beroemdheden de reclamegezichten van de cryptobeurs.

FTX-investeringen dalen tot nul

Minder dan een maand later kondigt FTX op 20 juli 2021 de "grootste financiering in de geschiedenis van de cryptobeurs" aan. Het handelscentrum ontvangt 900 miljoen dollar. De waarde van het bedrijf stijgt plotseling tot 18 miljard dollar. Amper drie maanden later komt er nog eens 420 miljoen US dollar erbij.

In januari 2022 volgt een dubbele financiering. Enerzijds ontvangt de Amerikaanse tak van FTX op 26 januari 400 miljoen dollar. Vijf dagen later volgt het moederbedrijf met nog eens 400 miljoen dollar. De waardering van het bedrijf loopt nu op tot 32 miljard dollar. In totaal ontvangt FTX ongeveer 1,72 miljard dollar uit financieringsrondes. Onder de geldschieters zijn BlackRock en Seqouia Capital. Laatstgenoemde risicokapitaalonderneming heeft haar FTX-investeringen voor in totaal ongeveer 213 miljoen dollar afgeschreven.

De regering van Singapore investeert ook in FTX via Temasek Holding. Volgens Forbes bedraagt het verlies ongeveer 205 miljoen dollar. Paradigm werd nog harder getroffen. De grootste crypto VC ter wereld zou volgens de New York Times 278 miljoen dollar hebben verloren. En ook het Ontario Teachers' Pension Plan, een pensioenfonds voor leraren in de Canadese provincie, heeft zijn investering van 75 miljoen US dollar waarschijnlijk al afgeschreven.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven