Nieuws - Wie gaat FTX in de toekomst heropenen?

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Wie gaat FTX in de toekomst heropenen?

FTX
Ontwikkelingen
VS
Wie gaat FTX in de toekomst heropenen?

Van de 75 kandidaten die FTX wilden overnemen, zijn er nog maar drie over. Wat is er bekend over de kandidaten?

De opkomst van FTX was ongekend. De cryptobeurs van Sam Bankman-Fried, opgericht in 2019, werd al snel een zwaargewicht in de industrie. Het bedrijf was op een gegeven moment 32 miljard dollar waard, met een klantenbestand van bijna tien miljoen mensen. Toen kwam de abrupte ondergang in november 2022, toen het innovatieve bedrijf dat zo gevierd werd door de scene, een enorme zwendel bleek te zijn. Het crypto-imperium zou miljarden hebben verduisterd, waaronder geld van institutionele beleggers en particuliere klanten. De oprichter Sam Bankman-Fried, in de scene alleen bekend als SBF, is nu schuldig bevonden en het recht lijkt te zijn geschied.

Een jaar na de ineenstorting zijn er steeds meer tekenen dat de cryptobeurs een comeback maakt. Onder nieuw management en nieuwe structuren. Wat is er tot nu toe bekend over de heropening van FTX?

Er is veel gebeurd bij FTX sinds de ondergang. Er is een ervaren curator aangesteld om het cryptobedrijf weer op de been te helpen en geld in te zamelen om gedupeerde klanten uit te betalen. Er lopen momenteel verschillende procedures, bijvoorbeeld tegen de ouders van SBF of tegen K5, een investeringsmaatschappij waarmee de voormalige cryptomagnaat invloed kocht in de wereld van de beroemdheden.

Drie kandidaten op de shortlist

Op de achtergrond bereidt het management zich echter ook voor op een herlancering van de cryptobeurs. Geruchten over een heropening doen al maanden de ronde. FTX was in gesprek met bijna 75 investeerders, die allemaal de mogelijkheid van een doorstart wilden onderzoeken. Het bieden is nu teruggebracht tot drie kandidaten: Bullish, Figure en de Proof Group. Dit meldde Fox Business op basis van interne bronnen. Wat is er tot nu toe bekend over de kanshebbers?

Proof Group

Proof Group is een investeringsmaatschappij uit Silicon Valley. Het maakt deel uit van het "Fahrenheit" consortium, een fusie van verschillende bedrijven die onlangs met succes de insolvente crypto-uitleendienst Celsius overnamen. Daarnaast is de Proof Group ook betrokken bij andere projecten. Enkele daarvan zijn: Aptos, Lightspark en Sui. Het bedrijf wordt geleid door Noah Jessop, die al een lang CV heeft met functies bij verschillende cryptobedrijven.

Figuur Technologies

Figure is een fintech start-up uit de VS. De oprichter en CEO Mike Cagney stond eerder lange tijd aan het hoofd van het cryptobeleggingsplatform SoFi. Met zijn nieuwe bedrijf biedt Cagney leendiensten aan met behulp van blockchaintechnologie.

Na het faillissement van Celsius probeerde Figure ook de crypto-lener over te nemen, maar werd uiteindelijk verslagen door het Fahrenheit consortium.

Bullish

De laatste gegadigde voor een overname van FTX is Bullish, een cryptobeurs met hoofdkantoor in Gibraltar. De CEO, Tom Farley, heeft een achtergrond in traditionele financiën, waaronder enkele jaren bij de New York Stock Exchange. Bullish wordt gesteund door een aantal prominente investeerders. Enkele daarvan zijn PayPal-oprichter Peter Thiel's Founders Fund en hedgefondsmanager Louis Bacon.

Beslissing in december

Volgens Fox Business wordt de definitieve beslissing over wie het bod wint in december genomen. Of FTX over het algemeen weer de markt op gaat, hangt ook af van de welwillendheid van de Securities and Exchange Commission (SEC). Het hoofd van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission, Gary Gensler, liet onlangs weten open te staan voor een heropening. De beurs zou echter wel aan strenge wettelijke eisen moeten voldoen. Specifiek zei Gensler: "Als Tom of iemand anders actief wil zijn op dit gebied, dan alleen in overeenstemming met de wet." Het is ook belangrijk dat (in tegenstelling tot het verleden) "functies niet worden gemengd en gebruikt tegen klanten. Of dat hun crypto-activa worden misbruikt voor eigen doeleinden", vervolgt de SEC-chef.

Vanwege de schandalige geschiedenis rond FTX en Alameda denken waarnemers uit de sector ook dat een rebranding van de cryptobeurs mogelijk is. Ondertussen veroorzaakte het nieuws van de heropening een explosie in de prijs van FTT. FTX's eigen token noteerde op sommige momenten een stijging van meer dan 70 procent. FTT wordt momenteel verhandeld tegen $2,18.

Hogere compensatie voor FTX klanten?

Ondertussen wachten gedupeerde klanten nog steeds op terugbetaling van hun geld. Half oktober kwam er nieuwe beweging in de zaak toen de curator van het failliete bedrijf een bijna volledige compensatie in het vooruitzicht stelde.

Volgens hem zouden uitbetalingen tot 90% mogelijk zijn. De curator is momenteel nog in gesprek met de Amerikaanse overheid over belastingkwesties. Het compensatieplan moet voor 16 december worden ingediend bij de insolventierechter in de Amerikaanse staat Delaware.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven