Nieuws - Zo nauw waren FTX en Alameda met elkaar verweven

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Zo nauw waren FTX en Alameda met elkaar verweven

FTX
Scams, criminaliteit en fraude
Zo nauw waren FTX en Alameda met elkaar verweven

De rechtszaak tegen Sam Bankman-Fried onthult schokkende details over de relatie tussen FTX en Alameda. Een reconstructie.

Een bankrekening op de verkeerde naam, een onbeperkte kredietlimiet en fouten in de code: De rechtszaak tegen Sam Bankman-Fried (SBF) brengt steeds meer details aan het licht. De getuigenissen van mensen uit de naaste omgeving van de voormalige cryptomagnaat, zoals Gary Wang of Adam Yedidia, geven een diep inzicht in hoe verweven FTX en zijn handelstak, Alameda Research, werkelijk waren. Een reconstructie.

Noordelijke dimensie: een valse bankrekening voor FTX

Toen Sam Bankman-Fried en Gary Wang in 2019 FTX oprichtten, hadden ze een probleem. De cryptosector wordt beschouwd als een risicovolle sector, regelgeving is schaars en bedrijven in de sector worstelen om bankpartners te krijgen. Dit partnerschap is echter eminent voor de jonge cryptobeurs. Het zou stortingen en opnames van klantenfondsen veel gemakkelijker maken.

Dus besluiten Wang en SBF om een omweg te nemen. Ze gebruiken hun hedgefonds, Alameda Research, en openen een bankrekening bij Silvergate Capital, een cryptovriendelijke bank uit Californië. Volgens de rechtbankgetuigenis van Wang kozen ze de naam "Research" om een betere indruk te maken op de bank en om de aandacht af te leiden van hun crypto-activiteiten.

De rekening staat echter niet geregistreerd op Alameda, maar op "North Dimension", een dochteronderneming van het bedrijf. Het hedgefonds van SBF heeft dus toegang tot de rekening. Toen klanten geld stortten op FTX, gebruikten ze de rekening die Alameda bij Silvergate had gedeponeerd. De transactie ging niet naar FTX, maar rechtstreeks naar de vermomde rekening van het crypto hedgefonds.

Een schuldenberg van 65 miljard dollar

Officieel beweerden Alameda en FTX altijd onafhankelijke bedrijven te zijn. Onofficieel waren ze echter nauw met elkaar verweven. Zo nauw dat de handelsfirma "speciale privileges" kreeg. Eén van deze privileges was blijkbaar een onbeperkte kredietlimiet die FTX aan Alameda Research verleende. Het management maakte dit feit niet publiekelijk bekend.

SBF zou zijn medeoprichter en CTO, Gary Wang, bij verschillende gelegenheden hebben geïnstrueerd om de drempel voor Alameda te verhogen. Eerst was het een "paar miljoen", later een miljard. Uiteindelijk was er een lening van 65 miljard US dollar. Het volume nam toe omdat Alameda herhaaldelijk belangrijke functies als market maker niet alleen kon uitvoeren en meer geld leende van FTX.

Geen enkele andere "klant" had een dergelijk volume. Er waren "misschien een dozijn die een limiet van een miljoen dollar hadden", getuigde Wang later in het proces.

FTX liquideert gewoonlijk rekeningen van klanten met een negatief saldo. Alameda was hier "immuun" voor. Volgens Wang had SBF hem geïnstrueerd om ervoor te zorgen dat Alameda "nooit geliquideerd" zou worden.

Na een crisisvergadering in juni 2022 zou SBF de CEO van Alameda, Caroline Ellision, opdracht hebben gegeven om geldschieters af te betalen. Volgens Wang gebruikte het hedgefonds daarvoor klantengeld van FTX.

Fout in code veroorzaakt gat van $8 miljard

Volgens de getuigenis van Adam Yedidia, een ex-werknemer en lange tijd vriend van SBF, hield FTX intern een balans bij die het volume van de stortingen en opnames van klanten bij Alameda bijhield - "Fiat bij FTX", zoals het werd genoemd. Zodra het bedrijf geld ontving, registreerde de interne balans dit als de vorderingen van FTX op Alameda. Een team van medewerkers hield de geldbewegingen aanvankelijk handmatig bij.

Naarmate het succes van FTX groeide, werd dit handmatige proces echter steeds omslachtiger. Dus gaf SBF Yedidia de opdracht om een geautomatiseerd mechanisme voor stortingen en opnames te programmeren. Toen Yedidia de tool implementeerde, maakte hij een kapitale fout.

Terwijl het algoritme inkomende betalingen correct registreerde, werden uitgaande betalingen aan klanten niet van de balans verwijderd. Toen de fout werd ontdekt, waren er discrepanties van bijna 500 miljoen dollar. Toen de fout zes maanden later door Yedidia werd gecorrigeerd, was er een gapend gat van acht miljard dollar. Acht miljard dollar die Alameda verschuldigd was aan de klanten van FTX.

Yedidia begreep dat Alameda niet in staat was om de schuld te betalen en verliet FTX kort voordat het in november 2022 instortte, waarbij hij in de rechtszaal zei: "FTX bedroog zijn klanten!".

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven