Nieuws - Rechtszaak tegen SBF begint vandaag - Dit moet je weten

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Rechtszaak tegen SBF begint vandaag - Dit moet je weten

FTX
VS
Scams, criminaliteit en fraude
Rechtszaak tegen SBF begint vandaag - Dit moet je weten

De crypto rechtszaak van het jaar begint vandaag in de VS. FTX-oprichter Sam Bankman-Fried moet terechtstaan. Hier staat alles wat je moet weten.

De cryptobranche heeft lang op deze dag gewacht. Vandaag, 3 oktober, is het eindelijk zover: het proces tegen Sam Bankman-Fried gaat van start. De oprichter en langjarige CEO van de insolvente cryptobeurs FTX moet terechtstaan in de VS. De lijst met beschuldigingen is lang, die van de slachtoffers nog langer. De bewijslast is overweldigend. De aanklager spreekt van een "fraude van epische proporties". Als de 31-jarige wordt veroordeeld, kan hij tot 115 jaar gevangenisstraf krijgen.

Oude kameraden getuigen

"The United States v. Samuel Bankman-Fried" is de naam van het dossier over deze zaak. De afgelopen maanden waren de voorbereidingen voor het proces in volle gang. Honderden pagina's aan documenten werden ingediend, getuigen geïdentificeerd en aanklachten bijgewerkt. De oude kompanen van SBF, zoals Caroline Ellision, Gary Wang of Nishad Singh, zijn overgestapt. Ze hebben hun schuld toegegeven en dienen de aanklager nu als kroongetuigen. Ze hopen hun eigen straffen te kunnen verminderen. Sommigen van hen riskeren ook tientallen jaren gevangenisstraf.

SBF heeft advocaten uit het Eppstein proces

SBF zelf wapent zich met absolute topadvocaten voor het komende gevecht met de Amerikaanse overheid. "Cohen & Gresser" is de naam van het advocatenkantoor dat de voormalige cryptomagnaat vertegenwoordigt in de rechtszaal. Tot hun klanten behoren bekende bedrijven als Goldman Sachs, Bank of America en L'Oréal.

De advocaten weten hoe ze publiekelijk onbeminde beroemdheden moeten verdedigen. De zaak van Ghislaine Maxwell laat dit zien. Het kantoor vertegenwoordigde de in Frankrijk geboren vrouw tijdens het proces tegen Epstein. Ze werd veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor medeplichtigheid aan zedendelicten tegen minderjarigen.

Hebben de ouders van SBF geholpen bij de fraude?

Naast SBF zijn ook zijn ouders verantwoordelijk. De curator van FTX heeft onlangs ernstige beschuldigingen geuit tegen Joseph Bankman en Barbara Fried. De twee hoogleraren in de rechten van Stanford University zouden niet alleen op de hoogte zijn geweest van de fraude, maar er ook actief bij betrokken zijn geweest.

Hoe diep de elite universiteit betrokken is bij de FTX zaak blijft onduidelijk. Feit is: Stanford ontving verschillende donaties van de cryptobeurs. Toen SBF eind december op borgtocht vrijkwam, moesten vier partijen een garantie voor hem tekenen. Twee daarvan zijn zijn ouders. De andere twee mensen zijn Andreas Paepcke en Larry Kramer. Beiden hebben gewerkt aan de gerenommeerde Stanford Universiteit en worden tot de goede vrienden van de familie gerekend.

Ondertussen is Stanford van plan om de donaties terug te geven aan FTX.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven