Nieuws - De rol van Stanford University in het FTX-schandaal

Sam Fröling

Door Sam Fröling

De rol van Stanford University in het FTX-schandaal

FTX
Scams, criminaliteit en fraude
De rol van Stanford University, in het FTX-schandaal

Professoren in de directie van FTX en miljoenendonaties aan de elite-universiteit roepen verschillende vragen op. Dit is wat Stanford te maken had met de cryptobeurs.

Stanford University is een van de meest gerenommeerde universiteiten ter wereld. De elitaire onderwijsinstelling heeft al 36 Nobelprijswinnaars voortgebracht. Een Silicon Valley zonder Stanford-onderzoek is eigenlijk ondenkbaar. Maar de goede reputatie van de universiteit lijdt momenteel onder haar connecties met de failliete cryptobeurs FTX. Niet alleen ontving het miljoenen aan donaties maar werkten later ook nog Sommige werknemers en voormalige Stanford-studenten voor FTX en Alameda Research.

Allan Joseph Bankman

Allan Joseph Bankman is de vader van Sam Bankman-Fried. Hij is al lange tijd professor aan de Stanford Law School, de rechtenfaculteit van de universiteit. In een rechtszaak beschuldigen de curatoren van FTX hem van het overmaken van fondsen van de cryptobeurs naar de universiteit voor persoonlijk gewin. Bankman was betrokken bij FTX als een vooraanstaand juridisch adviseur. Hij misbruikte zijn reputatie en connecties als universiteitsprofessor om miljarden dollars aan klantfondsen te verduisteren, volgens de beschuldigingen. Stanford kondigde aan dat het een bedrag van 5,5 miljoen US dollar terug gaat betalen.

Barbara Fried

Barbara Fried is de moeder van Sam Bankman-Fried. Ze is advocaat en professor emeritus aan de Stanford Law School. De rechtszaak van de curatoren is ook tegen haar gericht. Met vergelijkbare beschuldigingen: Een herenhuis van 16 miljoen dollar op de Bahama's en een bonusbetaling van tien miljoen dollar vloeiden naar de ouders. Barbara Fried stuurde volgens de rechtszaak ook een miljoen dollar van FTX naar een liefdadigheidsinstelling die ze leidt. Meer over de betrokkenheid van de ouders van de FTX-oprichter in dit artikel.

Caroline Ellison

Caroline Ellison is niet alleen de voormalige CEO van Alameda Research, maar ook de ex-vriendin van Sam Bankman-Fried. Ellision maakte deel uit van de inner circle als hoofd van de handelsfirma. Ze wordt beschouwd als een van de belangrijkste getuigen in het SBF-proces. Ellison heeft in de rechtszaal al bekend dat ze samen met Sam Bankman-Fried balansverslagen heeft verzwegen. "Ik heb echt spijt van wat ik heb gedaan, ik wist dat het verkeerd was," verklaarde de 28-jarige aan de Amerikaanse rechtbank. Ze verzekerde de autoriteiten ook van haar medewerking. Ellison behaalde in 2016 haar bachelor in wiskunde aan de Stanford University. Nadat ze was afgestudeerd werkte ze bij de handelsfirma Jane Street, waar ze Sam Bankman-Fried ontmoette.

Hoofdproces begint volgende week

Terwijl Ellison en andere leden van het directieteam van FTX al schuld hebben bekend, blijft hoofdverdachte SBF onschuldig pleiten. In een verklaring noemden de advocaten van de ouders de beschuldigingen van frauduleuze overdrachten aan de universiteit "volledig vals". Een woordvoerder van de universiteit zei ook tegen Bloomberg: "Stanford heeft donaties ontvangen van de FTX Foundation en FTX-gerelateerde bedrijven, voornamelijk voor pandemiepreventie en onderzoek." Het is nog niet duidelijk of het universiteitsbestuur op de hoogte was van de vermeende verduistering van miljoenen. Het proces tegen Sam Bankman-Fried begint op 2 oktober.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven