Nieuws - Waarom Bitcoin te vergelijken is met een kakkerlak

Door Mike Hesp

Waarom Bitcoin te vergelijken is met een kakkerlak

Wat Bitcoin met kakkerlakken te maken heeft

Bitcoin is als een kakkerlak: koppig, onverzettelijk en onverwoestbaar. Waarom de vergelijking gerechtvaardigd is.

De kop afhakken helpt niet: kakkerlakken kunnen een kleine week overleven zonder kop. Je kunt ze ook niet verpletteren: het flexibele exoskelet kan 900 keer zijn eigen lichaamsgewicht weerstaan. Kakkerlakken kunnen ook hun adem meer dan een half uur inhouden - dus je kunt ze ook niet kwijt raken via het toilet. Kakkerlakken zijn een doorn in het oog van veel mensen, juist omdat het ongedierte moeilijk weg te krijgen is.

De situatie is vergelijkbaar met Bitcoin. In de financiële wereld was de cryptocurrency lange tijd een gehate verschijning - en in sommige gevallen nu nog steeds. Een ongewenste plaag: zo zouden JPMorgan CEO Jamie Dimon of miljardair Warren Buffett Bitcoin waarschijnlijk omschrijven. Eerdere pogingen om Bitcoin te verbieden waren niet effectief. Bitcoin wordt - tegen alle verwachtingen in - steeds populairder en stijgt in waarde. Net als een kakkerlak - deze insecten bestaan al 350 miljoen jaar - is Bitcoin een blijvertje?

Mt.Gox en FTX: de dood van Bitcoin?

Dit wordt duidelijk uit verschillende momenten waarop Bitcoin en co. hun veerkracht hebben bewezen. Bijvoorbeeld de crash van Mt.Gox. Veroorzaakt door het verlies van ongeveer 850.000 BTC stortte de grootste Bitcoin exchange in 2014 in - net als de Bitcoinprijs. Veel beleggers hadden het vertrouwen in de cryptocurrency verloren.

De situatie was vergelijkbaar in november 2022, toen FTX instortte. Het crypto-imperium onder leiding van Sam Bankman-Fried implodeerde letterlijk en veroorzaakte een nieuwe vertrouwenscrisis in de cryptoscene. Bitcoin stortte ook weer in: tot wel $ 15.000 per "munt".

Daarom is Bitcoin net een kakkerlak

Sindsdien is Bitcoin met meer dan 400 procent gestegen. Mt.Gox en FTX waren immers niet te wijten aan een fout in Bitcoin, maar aan het falen van gecentraliseerde autoriteiten. Bitcoin is trouw gebleven aan zijn waarden: Decentralisatie, controleerbaarheid en transparantie. Net als de "onverwoestbare" kakkerlakken is ook Bitcoin "onverwoestbaar", schrijft The Economist in een uitleg van de kakkerlakkentheorie.

Deze "onverwoestbaarheid" is "verankerd in de technologie". Bitcoin heeft geen CEO, geen marketingteam en geen raad van bestuur. Met andere woorden, er zijn geen gecentraliseerde entiteiten en Bitcoin is niet kwetsbaar voor aanvallen. Volgens The Economist is dit de "harde schil" van de oudste cryptocurrency.

De meest succesvolle currency ooit?

De schop onder de kont van GreenpeaceUSA doet Bitcoin geen pijn, de woorden van Jamie Dimon of Warren Buffett kunnen de cryptocurrency geen kwaad doen. En: zelfs 's werelds machtigste regelgevende instantie, de SEC, moest uiteindelijk toegeven aan de druk van de vraag naar Bitcoin.

Bovendien blijft Bitcoin, ondanks alle aanvallen van regelgevende instanties, zonder scrupules draaien. De uptime, dat wil zeggen de tijd dat het Bitcoin-netwerk online is, is 99,98 procent. Dit betekent dat Bitcoin zelfs de reservevaluta van de wereld, de Amerikaanse dollar, verslaat.

Het valt nog te bezien of Bitcoin in de toekomst succesvol zal blijven. De vergelijking met de "onverwoestbare" kakkerlakken is echter legitiem, zegt X-gebruiker @seoulbtc. Kakkerlakken zijn tenslotte een van de meest succesvolle soorten op onze planeet.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven