Nieuws - SEC vs Ripple: belangrijke deadlines naderen

Mike Hesp

Door Mike Hesp

SEC vs Ripple: belangrijke deadlines naderen

Ripple (XRP)
Privacy en veiligheid
VS
SEC vs Ripple: belangrijke deadlines naderen

De SEC laat het er niet bij zitten. De eerste belangrijke deadlines doemen op in het juridische geschil met Ripple. Wat kunnen XRP-aanhangers en cryptofans verwachten?

In het lopende juridische geschil tussen Ripple Labs Inc. en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) naderen de deadlines voor het indienen van remediebrieven. Dit is een belangrijke ontwikkeling in het juridische geschil, dat al loopt sinds december 2020 en veel aandacht heeft getrokken buiten de cryptowereld. Volgens een aankondiging van advocaat James K. Filan op X, moet de SEC haar openingsbrief voor 22 maart indienen, terwijl Ripple tot 22 april heeft om haar antwoordbrief in te dienen. De SEC heeft op haar beurt tot 6 mei om te reageren. Het juridische geschil, dat wordt gekenmerkt door controversiële uitspraken en procedurele manoeuvres, nadert dus een nieuwe climax.

De uiteindelijke uitkomst van de juridische strijd tussen de SEC en Ripple zal waarschijnlijk gevolgen hebben voor de hele crypto-industrie, omdat het precedenten kan scheppen op het gebied van regelgevend toezicht en naleving. Oorspronkelijk wilde de SEC dat het token XRP volledig zou worden gecategoriseerd als een effect en dus onderworpen zou zijn aan strenge wettelijke vereisten. Ripple voerde aan dat XRP geen effect was en dat de SEC tijdens het onderzoek ook had nagelaten om Ripple Labs voldoende redenen te geven voor de categorisering.

Welke gerechtelijke uitspraak kan Ripple verwachten?

Het bedrijf uit San Francisco kreeg een juridische rugwind van de bevoegde rechtbank in New York. In juli 2023 stelde rechter Analisa Torres Ripple Labs in het gelijk en bepaalde dat XRP geen effect was in de context van de handel op cryptobeurzen door particuliere beleggers. Ze oordeelde echter ook dat XRP als een effect moet worden beschouwd wanneer het wordt verkocht aan institutionele beleggers. Sindsdien heeft de SEC zich gericht op het laatste aspect en de vrijgave geëist van financiële documenten en details van de verkoopcontracten van XRP. Daarom gaat zelfs pro-XRP-advocaat John Deaton ervan uit dat een overeenkomst tussen de twee partijen voorlopig van de baan is.

Hij gaat er ook van uit dat een boete tegen Ripple tussen de 10 en 100 miljoen dollar zou kunnen bedragen. Dat klinkt als een immens bedrag, maar is te relativeren in vergelijking met de 1,3 miljard dollar die de SEC eiste aan het begin van de rechtszaak. Daarnaast heeft Ripple naar verluidt tot nu toe ongeveer 200 miljoen US dollar uitgegeven aan zijn verdediging.

Zelfs in het geval van een gunstige uitkomst voor Ripple, is het niet zeker dat de prijs van het token XRP op de lange termijn positief zal worden beïnvloed. Ongeacht het lopende juridische geschil, is tokenomics sterk gecentraliseerd en zou het succes van Ripple Laps ook zonder adoptie van XRP kunnen plaatsvinden.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven