Nieuws - Sam Bankman-Fried over de FTX-hack, politieke donaties en het geld van klanten

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Sam Bankman-Fried over de FTX-hack, politieke donaties en het geld van klanten

FTX
Faillissement
Exchanges
Sam Bankman-Fried over de FTX-hack, politieke donaties, en het geld van klanten

FTT coins, FTX-hackers, schimmige politieke donaties aan de Republikeinen en de hoop op het geld van klanten: een verontruste Sam Bankman-Fried (SBF) neemt plaatst.

Gisteren dreunde de stem van waarschijnlijk de meest besproken persoon rondom crypto weer uit vele luidsprekers: Sam Bankman-Fried (SBF) gaf een interview aan crypto-blogger Tiffany Fong en gaf commentaar op het FTX-faillissement, de FTT coin en de exchange hacker. Hij legde ook uit waarom hij geld doneerde aan zowel de Democraten als de Republikeinen en gaf een vooruitblik op de toekomst. Maar de verklaringen moeten met een korreltje zout worden genomen.

FTT coins en de FTX hack

"Ik denk dat FTT meer geloofwaardiger was dan de meeste coins," zegt SBF aan het begin van het interview. Min of meer begrijpelijk vervolgt hij zonder enige blijk van schaamte: "De waarde ervan was economisch beter onderbouwd dan een gemiddeld coin is." Hij leek zich ook geen zorgen te maken over de centrale verdeling van de FTT-token. De uiteindelijke reden voor de mislukking van FTX en de exchange token was volgens Bankman-Fried te wijten aan de massale FTT-verkoop.

Sam Bankman-Fried gaf ook commentaar op de FTX hack: "Ik heb het beperkt tot ongeveer acht mensen. Ik weet niet wie het allemaal waren." Hij liet toen doorschemeren dat het een voormalige FTX-medewerker zou kunnen zijn. Hij ontkent medeplichtig te zijn.

Donaties ook aan Republikeinen

Vorig jaar doneerde hij vijf miljoen dollar aan de campagne van VS-president Biden en meer dan negen miljoen aan leden van het Congres. In mei kondigde hij donaties aan van 100 miljoen tot een miljard dollar voor de presidentsverkiezingen van 2024. Daarbij portretteerde hij zichzelf altijd als een aanhanger van de Amerikaanse Democraten. Nu onthulde Sam Bankman-Fried: "Ik heb aan beide partijen gedoneerd."

“Al mijn Republikeinse donaties waren duister. In de praktijk kan niemand zich voorstellen dat iemand daadwerkelijk duister [geld] heeft gegeven. [Duister geld verwijst naar uitgaven bedoeld om politieke resultaten te beïnvloeden wanneer de bron van het geld niet openbaar wordt gemaakt].”

Sam Bankman-Fried

De reden voor de geheimhouding, was het "super-liberale idee van verslaggevers" die "gek worden als je aan de Republikeinen doneert".

De toekomst van FTX en het geld van zijn cliënten

Aangezien het faillissement van hoofdstuk 11 een technisch herstructureringsplan is, zou FTX in de toekomst zijn normale activiteiten kunnen hervatten. Hierover was Bankman-Fried besluiteloos en verwees hij naar de "mensen die hij de leiding zou hebben gegeven".

Op de vraag of klanten überhaupt enige vorm van compensatie zouden krijgen, stamelde SBF, maar deed wel een onthulling. Terwijl klanten uit de United States "één US dollar per uitgegeven US dollar" konden terugkrijgen, zouden FTX.com slachtoffers genoegen moeten nemen met "20-25 cent per US dollar". Tot nu toe is dit slechts een kwestie van vermoeden. Hoeveel geld klanten van de mislukte cryptobeurs werkelijk zullen ontvangen, valt nog te bezien.

In een tweede interview bespreekt SBF Alameda Research en zijn connectie met Binance. Hij verklaarde ook spijt te hebben en zei dat hij dankbaar was voor "degenen die bij hem bleven". Tiffany Fong gaf aan dat de verklaringen van Bankman-Fried met een korreltje zout genomen moeten worden.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven