Nieuws - Sam Bankman-Fried is schuldig

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Sam Bankman-Fried is schuldig

FTX
Scams, criminaliteit en fraude
VS
Sam Bankman-Fried is schuldig

Het proces tegen SBF duurde vijf weken. Allerlei schokkende details kwamen aan het licht. Nu is een beslissing genomen: hij is schuldig.

De oprichter van de insolvente cryptobeurs FTX is schuldig - op alle zeven aanklachten tegen hem. Dat was de beslissing van de twaalf juryleden vandaag rond 1 uur 's nachts Nederlandse tijd. Er is nog geen definitief vonnis, maar de oprichter van FTX zal een gevangenisstraf niet ontlopen.

Bijna een jaar na de ondergang van FTX is de beslissing tegen Sam Bankman-Fried gevallen. Hij is schuldig. De jury achtte het bewezen dat SBF beleggers had opgelicht. De aanklacht omvatte verschillende aanklachten wegens fraude en samenzwering. De straf is nog niet bepaald. Daarover wordt pas volgend jaar op 28 maart beslist. De 31-jarige kan in het ergste geval tot 115 jaar gevangenisstraf tegemoet zien.

Rechter Kaplan bedankte de juryleden voor hun werk. "Ze deden wat we hopen dat alle burgers doen als ze opgeroepen worden."

Hiermee komt een einde aan een van de grootste strafzaken in de cryptogeschiedenis. De aangerichte schade bedroeg miljarden Amerikaanse dollars - alleen al FTX-klanten zouden 8 miljard hebben verloren.

De rechtszaak duurde iets minder dan een maand. Het onthulde een aantal afschuwelijke zakelijke praktijken in het crypto-imperium van SBF - het ene nog schandaliger dan het andere. Enkele daarvan waren: een gat van een miljard dollar in de balans van FTX, "speciale privileges" waardoor Alameda het geld van de klanten van de cryptobeurs kon overhevelen, boekhoudfraude, omkoping van Chinese overheidsfunctionarissen of zelfs betalingen van een miljoen dollar aan een bedrijf dat SBF's deur opende naar de wereld van de celebrity's.

Vooral verrassend: Sam Bankman-Fried getuigde in zijn eigen strafproces, iets dat vrij zeldzaam is in dergelijke zaken. Uiteindelijk leverde deze zet hem echter niet veel op, want de aanklager gebruikte deze gelegenheid om de FTX oprichter te confronteren met zijn uitspraken in interviews en op X (voorheen Twitter).

SBF Rechtszaak 2.0

Dit was echter slechts een voorproefje van wat de 31-jarige waarschijnlijk te wachten staat in een andere rechtszaak. Oorspronkelijk beschuldigde de Amerikaanse aanklager SBF van in totaal 13 aanklachten. Door een deal met de Bahama's werden vijf aanklachten (waarvan het merendeel beschuldigingen van overtreding van campagnewetten waren) verplaatst naar een aparte rechtszaak. Eén aanklacht werd ingetrokken. Rechter Kaplan heeft het proces vastgesteld op 11 maart volgend jaar.

Met de veroordeling is het proces zo goed als voorbij. SBF zal waarschijnlijk hoe dan ook een gevangenisstraf krijgen. Het is echter nog maar de vraag of het uiteindelijk daadwerkelijk 115 jaar zal worden, ook omdat SBF tegen het vonnis in beroep kan gaan.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven