Nieuws - Is Worldcoin al gefaald?

Door Luc Vesters

Is Worldcoin al gefaald?

Worldcoin (WLD)
Crypto-acceptatie
Ontwikkelingen
Is Worldcoin al gefaald?

Mark Zuckerberg glimlacht misschien een beetje. Met Worldcoin heeft Open AI baas Sam Altman schijnbaar vanuit het niets gedaan wat Meta, toen nog Facebook, jarenlang niet lukte met Project Libra: Een cryptocurrencies voor de massa, gedistribueerd via een wereldwijd registratiesysteem. Twee maanden na de lancering verdwijnt de optimistische stemming langzaam. Niet alleen in Duitsland nemen autoriteiten het cryptoproject van de ChatGPT-uitvinder onder de loep, terwijl de groei langzaam maar zeker afvlakt. De conclusie tot nu toe: In plaats van een frisse wind, een zacht briesje. Is de cryptorevolutie al voorbij?

Met een begin...

Van alle grootschalige cryptoprojecten leek Worldcoin een van de meest ambitieuze. Niet alleen omdat het gezicht van de AI-hausse, Sam Altman, er als pleegvader de hand in heeft. Worldcoin belooft een allround, zorgeloos pakket: een valuta om te betalen, te investeren, als bewijs van mens-zijn op het internet - en om je brood mee te verdienen. De Utopia van een wereldwijd onvoorwaardelijk basisinkomen wordt ook op de markt gebracht. Ook al wordt er zelden publiekelijk over gesproken.

In ieder geval zijn er genoeg redenen om de initiële hype van deze "one-size-fits-all" oplossing te verklaren. Zelfs voor de officiële lancering van de token werden al twee miljoen registraties gemeld. En daarmee twee miljoen paar ogen die werden opgeslagen als biometrische gegevens. Want als je deel wilt uitmaken van de cryptobeweging, ontkom je er niet aan om je iris te laten scannen door een zilveren metalen bal.

Het project trekt wereldwijd de aandacht met de "Orbs". Als het dystopisch klinkt, is het dat misschien ook wel, of in ieder geval klagen voorstanders van gegevensbescherming. Of het nu in Duitsland, Frankrijk, Argentinië of Kenia is: de vraag hoe er met de gegevens wordt omgegaan is al lang een juridische kwestie geworden.

...tegen de muur?

Maar wat steeds duidelijker wordt is dat Worldcoin (tot nu toe) nauwelijks voldoet aan de eisen van een wereldmunt. Dit wordt niet alleen ondersteund door het dalende aantal nieuwe accounts.

Bron: Dune.analytics

Ook de "bestaande klanten" zijn aan het wegdommelen. Het aantal actieve gebruikers ligt al weken tussen de 2.000 en 3.000 per dag. Worldcoin staat hetzelfde lot te wachten als elke andere cryptocurrencies: speculatie. En je hoeft niet eerst je iris te laten fotograferen.

Bron: Tokenterminal

Te mooi om waar te zijn?

Om eerlijk te zijn: Er had nauwelijks een slechtere lanceerdatum kunnen zijn midden in de zomerse malaise en lage stemming voor Worldcoin. De prijs doet het nog steeds goed, maar over het algemeen is hij aanzienlijk gedaald - crypto business as usual. Met een huidige marktkapitalisatie van 220 miljoen dollar speelt Worldcoin pas in de tweede klasse van de cryptomarkt.

Bron: Tradingview

Maar Worldcoin gaf bij navraag geen commentaar op hoe een basisinkomen te rijmen valt met dagelijkse prijsschommelingen. Tot nu toe lijkt maandelijks zakgeld gebruikers de illusie van een basisinkomen te verkopen. Het is twijfelachtig of het überhaupt geïmplementeerd kan worden.

Het is ook de vraag hoe en wanneer de Worldcoin Foundation, die op dit moment aan de touwtjes trekt, zal worden overgedragen aan de gebruikers die het project in de toekomst zullen beheren. En ook welke zeggenschap kapitaalverstrekkers als a16z, Multicoin Capital, 1confirmation of CoinFund hebben, die mogelijk andere economische belangen nastreven.

Nog veel te doen

De visie van Worldcoin klinkt nog steeds nobel: herverdeling via crypto, financiële inclusie, een beetje welvaart voor iedereen. Ondanks alle zorgen is de implementatie van een cryptowallet inclusief identiteitsbewijs ook innovatief, zeker nu, zoals Sam Altman nooit moe wordt te benadrukken, kunstmatige intelligentie steeds meer menselijke trekjes aanneemt. Zelfs Ethereum oprichter Vitalik Buterin prijst de Worldcoin architectuur, maar laat de kritiek niet achterwege.

En die kritiek is er genoeg. Zorgen over de omgang met gegevens, dubieuze, soms kolonialistische methoden van gebruikerswerving, ongelijke tokenverdeling, vage uitspraken over basisinkomen. Hoe hoger de ambities, en die kunnen bij Worldcoin nauwelijks hoger zijn, hoe waterdichter een project moet zijn. Worldcoin is daar nog ver van verwijderd.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven