Nieuws - Duitse autoriteit onderzoekt het Worldcoin-project

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Duitse autoriteit onderzoekt het Worldcoin-project

Worldcoin lokt met "gratis" crypto tokens en utopie. Critici waarschuwen, Duitse autoriteiten doen al sinds november 2022 onderzoek naar gegevensbescherming.

Het Beierse staatsbureau voor toezicht op gegevensbescherming onderzoekt of Worldcoin de regels voor gegevensbescherming overtreedt. Dat laat Reuters weten. "Op het eerste gezicht zijn deze technologieën niet ingeburgerd en ook niet goed geanalyseerd voor het specifieke kerndoel van verwerking op het gebied van financiële informatieoverdracht", legt voorzitter van de toezichthouder, Michael Will uit.

Worldcoin scant de ogen met de zogenaamde Orb. In ruil daarvoor ontvangt de gebruiker een World ID en cryptocurrencies. Deze toestemming vormt volgens Will een ander groot risico. Bijvoorbeeld of gebruikers "voldoende en duidelijke" informatie hebben over hoe Worldcoin gevoelige biometrische gegevens - de iris - gebruikt.

Frankrijk en het Verenigd koninkrijk

De Beierse toezichthouder is de leidende autoriteit die Worldcoin onderzoekt in overeenstemming met de regelgeving inzake gegevensbescherming van de Europese Unie. Maar ook Franse en Britse toezichthouders onderzoeken het gebruik van deze privégegevensverzameling.

Worldcoin bestaat sinds 29 juni in Duitsland. Volgens de eigen gegevens registreert zich wereldwijd elke acht seconden een nieuwe gebruiker.

Lees ook: De 5 belangrijkste cryptonieuwtjes van afgelopen week.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven