Nieuws - Ook Argentinië onderzoekt Worldcoin

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Ook Argentinië onderzoekt Worldcoin

Worldcoin (WLD)
Wet en regelgeving
Ook Argentinië onderzoekt Worldcoin

Worldcoin blijft onder de loep. De Argentijnse autoriteit voor gegevensbescherming onderzoekt nu mogelijke overtredingen.

De Argentijnse gegevensbeschermingsautoriteit AAIP is een onderzoek gestart tegen Worldcoin. De achtergrond is het massaal verzamelen van gegevens via oogscanners. Onderzocht moet worden of het cryptoproject dat mede is opgericht door OpenAI CEO Sam Altman wetten over gegevensbescherming schendt. Autoriteiten in Duitsland, Frankrijk en Kenia doen ook onderzoek.

Worldcoin: Laks omgaan met gegevens?

Steeds meer mensen laten hun irissen scannen voor het Worldcoin project. Dit roept ook zorgen op over misbruik van gegevens. Argentijnse gegevensbeschermers doen nu ook onderzoek naar het project, dat mensen lokt met een onvoorwaardelijk basisinkomen. Volgens de AAIP worden "processen en praktijken met betrekking tot het verzamelen, opslaan en gebruiken van persoonlijke gegevens grondig geanalyseerd". Mogelijke overtredingen van wetten op het gebied van gegevensbescherming worden onderzocht.

In de afgelopen weken hebben veel mensen in en rond Buenos Aires hun irissen laten scannen in ruil voor een financiële vergoeding. Volgens de wetten op de gegevensbescherming zijn "verantwoordelijken voor de verwerking van gegevens verplicht om hun databases te registreren bij de AAIP". Er zou ook informatie moeten worden verstrekt over "hun verwerkingsbeleid, het doel waarvoor ze gevoelige gegevens nodig hebben en de duur van het bewaren van gegevens".

Rechten voor gebruikers versterken

Burgers die foto's maken voor Worldcoin zouden ook het recht hebben om "duidelijke en toegankelijke informatie te ontvangen over de overdracht, het gebruik en het doel van de gegevensverzameling en -verwerking wanneer persoonsgegevens worden overgedragen", aldus de autoriteit. Dit geldt "vooral in het geval van gevoelige gegevens, zoals biometrische gegevens". Dit omvat ook het recht om vergeten te worden, d.w.z. om persoonlijke gegevens weer te laten verwijderen.

Met het oog op de toenemende dreigingen van digitalisering roept de AAIP op om het wettelijk kader voor gegevensbescherming te versterken. Argentinië heeft "een regelgeving die al meer dan 20 jaar van kracht is". Deze moet worden bijgewerkt "om de uitdagingen op het gebied van gegevensbescherming als gevolg van recente technologische veranderingen effectief aan te pakken". Een wetsvoorstel van deze strekking is vorige week ingediend in de Kamer van Afgevaardigden.

Steeds weer problemen met Worldcoin

Worldcoin ligt al sinds het begin onder vuur. Het cryptoproject toert al maanden langs grote steden en verzamelt massa's biometrische gegevens met behulp van oogscanners. Meer dan twee miljoen mensen hebben zich inmiddels geregistreerd. In ruil daarvoor ontvangen ze een "World ID" en wat Worldcoin tokens. Er wordt een onvoorwaardelijk basisinkomen beloofd. Sinds de tokenlancering eind juli is de prijs van de cryptocurrency met bijna 50 procent gedaald.

Nadat de Franse gegevensbeschermingsautoriteit CNIL al een onderzoek is gestart en de Keniaanse autoriteiten ook actie hebben ondernomen, heeft ook BaFin onderzoeken aangekondigd. Het Duitse staatsbureau voor toezicht op gegevensbescherming doet al sinds november 2022 onderzoek naar mogelijke schendingen van de regels voor gegevensbescherming.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven