Nieuws - FTX insolventie kan jaren duren

Mike Hesp

Door Mike Hesp

FTX insolventie kan jaren duren

FTX
Ontwikkelingen
Faillissement
FTX insolventie kan jaren duren

FTX is al sinds november 2022 van plan om voormalige klanten te compenseren. Volgens een advocaat kan de insolventiezaak echter nog veel langer duren.

Alan Rosenberg, partner bij het advocatenkantoor Markowitz Ringel Trusty & Hartog, voorspelt dat de insolventiezaak die FTX in november heeft aangespannen langer gaat duren dan andere crypto-insolventiezaken zoals Celsius en BlockFi.

De reden hiervoor is dat FTX eerst verschillende juridische claims moet onderzoeken om fondsen terug te krijgen die voor het faillissement zijn uitbetaald.

"Gezien het belang van sommige van deze overdrachten, vooral die aan grote organisaties die zichzelf effectief kunnen verdedigen, kunnen sommige van deze zaken jaren duren," zei Rosenberg in een interview.

De nieuwe FTX-beheerders staan ook onder druk van de Internal Revenue Service, de belastingdienst in de VS. De eis: $44 miljard aan belastingteruggave.

Er zouden in de toekomst nog meer van dit soort klachten kunnen komen, bijvoorbeeld vanwege de politieke donaties van FTX, zo wordt gezegd.

Een ander probleem: het compenseren van schuldeisers in crypto- of fiatvaluta. "Voor zover ik weet is er geen definitieve jurisprudentie over de waardering van cryptocurrencies in ontwijkingsacties", aldus Rosenberg.

Een reorganisatieplan dat in december werd ingediend kan resulteren in miljoenenverliezen voor klanten. Het plan voorziet erin dat vorderingen van schuldeisers op 11 november 2022 worden gewaardeerd tegen cryptokoersen - die aanzienlijk lager waren dan vandaag.

De beslissing van de FTX beheerders is nog niet definitief. Bepaalde groepen schuldeisers krijgen de kans om over het plan te stemmen voordat het definitief wordt.

Het valt nog te bezien of de uitbetaling aan de schuldeisers net zo lang zal duren als bij het faillissement van de Bitcoinbeurs Mt.Gox. Voormalige klanten ontvingen hun eerste compensatie pas eind 2023, bijna tien jaar na het faillissement.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven