Nieuws - EFT's en de Ethereum koers: Wat als BlackRock en Fidelity 1% investeren

Door Luc Vesters

EFT's en de Ethereum koers: Wat als BlackRock en Fidelity 1% investeren

Ethereum (ETH)
Bitcoin (BTC)
ETF
Investeren
1 procent in Ethereum (ETH): Dit is wat er gebeurt als BlackRock en Fidelity in ETH stappen

In de afgelopen weken hebben vooral de aanvragen voor spot ETF's voor Bitcoin van Wall Street-reuzen het positieve sentiment op de cryptomarkt aangewakkerd. Bitcoin is er dan ook in geslaagd om beter te presteren dan altcoins en zijn marktdominantie uit te breiden tot (momenteel) 51,3 procent. De aandacht gaat nu steeds meer uit naar Ethereum. Er is aangekondigd dat BlackRock en Fidelity ook een Ether Spot ETF willen lanceren. Dit roept verschillende vragen op:

  • Hoe waarschijnlijk is de goedkeuring van een Ethereum Spot ETF?

  • Hoe groot zou het effect van ETH Spot ETF's zijn op de Etherprijs? Vooral in vergelijking met Bitcoin en BTC Spot ETF's.

  • Welke kansen zou een ETH Spot ETF creëren voor andere altcoins zoals Ripple (XRP), Cardano en Solana?

Hoe waarschijnlijk is een Ether Spot ETF?

De Ether spot ETF aanvragen maken duidelijk dat BlackRock en Fidelity ook de altcoin sector willen veroveren. De prijs van Ether heeft positief gereageerd op dit nieuws en is door de grens van 2000 euro gebroken.

Er is vrijwel geen twijfel mogelijk dat een ETH Spot ETF zal worden goedgekeurd als Bitcoin Spot ETF's worden toegestaan. Het eerste is dan ook de basisvoorwaarde voor een ETH Spot ETF. Als de SEC zich zou bemoeien met een ETH Spot ETF nadat de Bitcoin Spot ETF is goedgekeurd, zou het onder grote druk staan om zich te verantwoorden.

De huidige bezwaren tegen een Bitcoin Spot ETF zijn immers dezelfde als tegen Ether. De Amerikaanse autoriteit ziet onder andere het risico van prijsmanipulatie, omdat het de crypto exchanges maar beperkt vertrouwt.

Altcoin rally door ETF vloed?

Nepnieuws over een Ripple (XRP) spot ETF aanvraag is al rondgegaan en heeft tot een kleine pump geleid. Vanuit het perspectief van een vermogensbeheerder is het potentieel zinvol om naast Bitcoin en Ethereum ook andere blockchainprotocollen op te pakken.

Voor cryptobeleggers die actief handelen, kan het daarom interessant zijn om na te denken over welke coin de volgende is om een spot ETF aan te vragen. Een spot ETF belooft immers nieuwe instroom van fondsen en dus stijgende koersen. Aanvragen zullen echter waarschijnlijk beperkt blijven tot de grootste cryptocurrencies op het gebied van marktkapitalisatie. De hoop dat BlackRock of Fidelity een ETF-aanvraag zullen indienen voor een coin buiten de top 20 qua marktkapitalisatie moeten we op dit moment niet serieus nemen. Daarom zijn vooral XRP, Solana en Cardano waarschijnlijk goede kandidaten voor verdere ETF-aanvragen.

Er kan sterk worden aangenomen dat vermogensbeheerders een overeenkomstig altcoinaanbod plannen, ook al zijn ze momenteel nogal terughoudend om dit te communiceren. Het is mogelijk dat BlackRock en de andere vermogensbeheerders willen afwachten wat er gebeurt met de Bitcoin en Ether spot ETF aanvragen voordat ze verdere aanvragen indienen bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission.

Waarom is een Ethereum spot ETF zo aantrekkelijk?

Net zoals er veel beleggers zijn die alleen op Bitcoin inzetten, geldt dat ook voor Ether. Terwijl Bitcoin het verhaal van digitaal goud dient, is Ether het toonaangevende smart contract protocol waarop de toepassingen van de toekomst gebouwd zullen worden. De use-case is daarom compleet anders.

De ETF's van beide cryptocurrencies zouden daarom niet echt met elkaar concurreren in termen van instroom. Ze spelen eerder in op verschillende interesses van beleggers door middel van verschillende beleggingscases. Vooral omdat veel beleggers ook beide munten in hun portefeuille hebben en daarom beide spot ETF's zouden kopen.

De mogelijkheid om inkomsten uit staking te genereren met ETH spot ETF's zou voor sommige beleggers als extra argument kunnen dienen. Vergelijkbaar met dividend- of obligatie-ETF's zouden varianten die inkomsten uitkeren denkbaar zijn, althans in theorie, naast een cumulatief model. Daardoor zijn ETH Spot ETF's geschikt voor verschillende beleggingsstijlen en zouden ze kunnen bijdragen aan een alternatieve portefeuillemix in de rentedragende sector.

Heeft Ethereum een ESG-voordeel ten opzichte van Bitcoin?

Er is ook het aspect dat Bitcoin worstelt met zijn imago als "klimaatkiller". Door de energie-intensieve aard van het minen van Bitcoin geloven veel mensen nog steeds dat Bitcoin een negatieve invloed heeft op het klimaat.

Aangezien het consensusmechanisme van Ethereum, Proof-of-Stake, slechts een fractie van de energie van het Bitcoin-netwerk verbruikt, is het mogelijk om te beargumenteren dat er bepaalde groepen beleggers zijn die de voorkeur geven aan Ether op basis van vermeende ESG-criteria. Dit geldt vooral voor institutionele beleggers die willen deelnemen aan de cryptomarkt, maar bang zijn voor bezwaren van klanten en werknemers.

Tesla werd bijvoorbeeld bekritiseerd omdat het in Bitcoin investeerde omdat deze investering niet aan duurzaamheidsnormen zou voldoen. Hoe vals deze beschuldigingen ook zijn, ze motiveren overheidsbedrijven of investeerders niet bepaald om zichzelf kwetsbaar op te stellen door te investeren in Bitcoin.

Ether vs Bitcoin: de rol van marktkapitalisatie

De belangrijkste vraag voor veel Ether-beleggers is hoeveel de prijs potentieel kan profiteren van spot ETF's. Hierbij moet worden opgemerkt dat de marktkapitalisatie van ether (240 miljard USD) ongeveer een derde is van die van Bitcoin (730 miljard USD). Daarom zou er een kleinere geldinstroom nodig zijn om de prijs van Ether te laten stijgen dan het geval is bij Bitcoin.

Maar omdat Bitcoin verreweg de bekendste cryptocurrency is en ook over het algemeen verreweg de grootste belangstelling heeft, is het onwaarschijnlijk dat Ether Spot ETF's dezelfde instroom van fondsen kunnen aantrekken.

BlackRock en Fidelity: Dit zijn de betrokken bedragen

Zoals eerder gedaan bij Bitcoin, kunnen er ook berekeningen gemaakt worden voor Ethereum spot ETF's en de impact bekijken die de instroom van BlackRock en Fidelity kunnen hebben op de ETH koers.

Terwijl BlackRock, de grootste speler op de markt, ongeveer USD 9,5 biljoen beheert, beheert de wereldwijde nummer 4, Fidelity, USD 4,3 biljoen. Hoewel alleen van deze twee spelers op Wall Street bekend is dat ze een ETH Spot ETF plannen, is het veilig om aan te nemen dat alle andere gevestigde vermogensbeheerders ook zullen volgen als de goedkeuring zou worden verleend.

445 miljard US dollar

Als we voor het gemak gewoon het totale vermogen onder beheer van de tien grootste vermogensbeheerders bij elkaar optellen, komt het totaal op 44,48 biljoen dollar. Als één procent van het AuM (Assets under Management) van de top tien vermogensbeheerders naar Ether zou stromen, zou dat ongeveer 445 miljard dollar zijn, veel meer dan de huidige marktkapitalisatie (240 miljard dollar).

Hoe onwaarschijnlijk dit ook lijkt op de korte termijn, het laat het potentieële effect zien van spot ETF's. Zelfs met een toewijzing van slechts 0,1 procent door de eerder genoemde spelers of hun klanten, zou dit een instroom van bijna 20 procent van de huidige ETH marktkapitalisatie vertegenwoordigen.

Ethereum koers: dit is mogelijk met spot ETF's

ETF's doen er meestal een tijdje over om een bepaalde hoogte te bereiken. Het is daarom onwaarschijnlijk dat de AuM (Assets under Management) van vermogensbeheerders van de ene op de andere dag wordt omgeleid naar crypto ETF's. Als we vasthouden aan het voorbeeld van één procent, zou het een paar maanden duren voordat dergelijke niveaus realistisch worden.

Gezien het feit dat de marktkapitalisatie van Bitcoin, Ether en andere crypto nog steeds redelijk beheersbaar zijn, is het redelijk om aan te nemen dat spot ETF's tot significante stijgingen gaan leiden.

Ter vergelijking: met een marktkapitalisatie van ongeveer 12 biljoen dollar is goud ongeveer 17 keer sterker gekapitaliseerd dan Bitcoin en ongeveer 50 keer sterker gekapitaliseerd dan Ethereum. Er is dus nog veel ruimte voor de twee grootste cryptocurrencies om te groeien. Een succesvolle oprichting van spot ETF's zou betekenen dat Bitcoin en Ether een goede kans hebben om binnen een paar maanden weer hun oude all-time highs te bereiken. Voor Ether zou dit een prijs van €4,228 en een marktkapitalisatie van rond de 510 miljard euro betekenen.

Disclaimer: Dit artikel biedt geen financieel advies en is uitsluitend ter informatie. De auteur en de uitgever zijn niet verantwoordelijk voor uw financiële acties op basis van deze informatie.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven