Nieuws - Ook Fidelity vraagt Ethereum ETF aan

Door Ted Maas

Ook Fidelity vraagt Ethereum ETF aan

Ethereum (ETH)
Bitcoin (BTC)
ETF
Ook Fidelity vraagt Ethereum ETF aan

Na BlackRock nu ook Fidelity. De vermogensbeheerder doet mij aan de race voor een Ethereum ETF. Maar wie heeft de voorsprong te pakken?

De race om een Ethereum spot ETF is in volle gang. Nu stapt ook Fidelity, 's werelds op twee na grootste vermogensbeheerder, in de sector en dient een aanvraag in bij de Securities and Exchange Commission (SEC). Als alles soepel verloopt, wordt het financiële product gelanceerd op de CBOE in Chicago.

Fidelity is optimistisch

Met de aanvraag wil Fidelity Amerikaanse beleggers een minder riskante manier bieden om in Ethereum te beleggen. In de brief staat: "Amerikaanse retailbeleggers hebben geen gereguleerd exchange-traded instrument (ETF) om in ETH te beleggen." Eerdere investeringsmogelijkheden gingen gebukt onder juridische en technische onzekerheden. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de faillissementen van FTX, Celsius en BlockFi, aldus Fidelity. "Als er een spot ETF voor Ethereum was geweest, zou ten minste een deel van de miljarden Amerikaanse dollars die vastzaten in deze procedures beschikbaar zijn geweest op brokerage-rekeningen van Amerikaanse beleggers", gaat de vermogensbeheerder verder.

Zeven aanvragen

De aanvraag voor een Ethereum ETF komt slechts enkele dagen na een stap van BlackRock. De grootste vermogensbeheerder ter wereld diende eind vorige week een eigen aanvraag in bij de SEC. In totaal zijn er zeven aanvragen bij de Amerikaanse effectenregulator van bedrijven zoals: Van Eck, 21Shares, Ark Invest en Grayscale. De definitieve goedkeuring laat nog op zich wachten.

Ondertussen blijft de cryptoruimte reikhalzend uitkijken naar de toelating van een Bitcoin Spot ETF. De laatste weken zijn er steeds meer aanwijzingen dat een financieel product binnenkort zijn debuut zou kunnen maken in de VS. Ook hier zijn er verschillende bekende kandidaten. BlackRock staat opnieuw op pole position.mOok hier moet nog een definitieve beslissing worden genomen. Marktkenners gaan ervan uit dat de SEC waarschijnlijk pas in het voorjaar van 2024 groen licht zal geven, maar dan wel met vergunningen voor meerdere aanbieders.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven