Nieuws - Dit is hoeveel crypto de Duitse overheid bezit
Door
Cryptocurrency is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van de financiële sector. En dus ook zo bij de Duitse federale regering. Naar aanleiding van een rapport is duidelijk geworden hoeveel crypto de Duitse regering nou eigenlijk in eigen beheer heeft.
De AfD, een rechts populistische partij uit Duitsland, had kamervragen betreffende cryptodonaties ten gunste van Oekraïne. De Duitse overheid kwam met antwoorden in de vorm van een rapport. Wat blijkt? De Duitse regering is al sind 2015 Bitcoin aan het verzamelen. De overige antwoorden staan hieronder beschreven.
31,41954211 Bitcoins, met een waarde van bijna 650.000 dollar. Dat is hoeveel BTC de Duitse overheid heeft verzameld tussen 2015 en 2021. De acquisitie en het beheer heeft plaatsgevonden via de exchange Bitcoin.de. In welk tempo de aankopen werden gedaan en welke staatsorganen daarbij betrokken waren, is niet bekend. Het document legt ook niet uit wat de uiteindelijke bedoeling van de crypto is. Het federale ministerie van Financiën noch het federale ministerie van Binnenlandse Zaken willen geen informatie verstrekken over de redenen voor de investering. Wat wel zeker is, is dat "de crypto-activa niet voor beleggingsdoeleinden worden gebruikt." zegt FDP-parlementslid Frank Schäffler.
Men kan alleen maar speculeren waar ze [Bitcoin] voor gebruikt worden. Het is mogelijk dat de crypto-activa door meerdere opsporingsprocedures bewaard zijn gebleven. Dit verklaart waarom sinds 2015 niet alleen bijna 39 Bitcoin in beslag zijn genomen, maar bijvoorbeeld ook de privacycoin Monero. Al met al is heeft het in beslag genomen crypto-vermogen een waarde van 70 BTC - momenteel iets minder dan 1,4 miljoen euro. Een relatief laag bedrag. Ter vergelijking: in 2021 veilde alleen al Noordrijn-Westfalen 215 in beslag genomen Bitcoin (boven de marktwaarde).
Naast haar eigen investeringen, houdt de federale overheid tal van andere crypto-activa aan. Deze werden "tijdens strafprocedures in beslag genomen". Niet alleen Duitsland doet dit: ook de VS en de Chinese overheid hebben crypto-activa van criminele incidenten bewaard. In november namen de Amerikaanse autoriteiten ongeveer 50.676 Bitcoin van Silk Road in beslag. China wordt ondertussen beschouwd als een Bitcoin-whale en zou bijna 200.000 BTC bezitten. Duitsland, met slechts 38 in beslag genomen coins, komt dus nauwelijks in de buurt van de echte ‘grote jongens’.
Ook de feedback van de Bundesnachrichtendienst (BND) - de Duitse inlichtingendienst - over het verzoek is interessant. In plaats van een duidelijke compilatie in tabelvorm weigert de BND een verklaring af te leggen. Daarmee ondermijnt de BND zelf "het grondwettelijk gewaarborgde recht van de Duitse Bondsdag om vragen te stellen en informatie te verkrijgen van de federale regering". De Duitse inlichtingendienst doet dit om de ‘belangen de staat, in bescherming te nemen....Openbaarmaking van de gevraagde informatie houdt het risico in dat details over de concrete methodologie en specifieke capaciteiten van de BND, die zeer beschermenswaardig zijn, bekend worden", aldus het verslag. Het blijft dus gissen in hoeverre de Federale Inlichtingendienst is doorgedrongen in de cryptosector en welke "concrete methodologie" daarbij is gebruikt.
De oorspronkelijke vraag ging dus over de betrokkenheid van de Duitse regering bij de Oekraïense cryptodonatiecampagne. Het is waar dat de Oekraïense president Zelenski kanselier Scholz meermaals heeft bedankt voor zijn hulp. De steun kwam echter niet in de vorm van cryptocurrencies, zoals de Duitse regering nu bekend heeft gemaakt. Want: "Sinds de Russische aanval tegen Oekraïne begon heeft het op geen enkel moment deelgenomen aan cryptodonaties aan Oekraïne", dit wordt nu bevestigd door het document.
Toch werd de donatiekas van Oekraïense niet-gouvernementele organisaties (NGO's) vorig jaar gevuld. Zelfs zonder de hulp van de Duitse staat. In totaal heeft Oekraïne enkele miljoenen dollars aan cryptocurrencies opgehaald. De route via verschillende NFT-collecties heeft hier ook bij geholpen.