Nieuws - VN schenkt cryptocurrencies aan Oekraïne

Door Ted Maas

VN schenkt cryptocurrencies aan Oekraïne

Crypto oekranie

Met behulp van USDC-donaties willen de Verenigde Naties (VN) geld naar Oekraïne sturen. Via een "unieke oplossing" moet de cryptocurrency snel, efficiënt en veilig aankomen. De Verenigde Naties (VN) hebben decennialang geïnvesteerd in het waarborgen van fundamentele humanitaire rechten, zoals vrede, veiligheid, mensenrechten en duurzame ontwikkeling. Tot op heden heeft de VN transacties gebaseerd op gereguleerde, door de regering erkende fiat valuta's om deze doelstellingen te bereiken. Nu gebruikt UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, de USDC stablecoin om Oekraïense vluchtelingen te helpen.

USDC donaties voor Oekraïne

Met behulp van een nieuw blockchain hulpprogramma wil UNHCR fondsen in de vorm van de stablecoin USDC verdelen onder "in aanmerking komende ontvangers". Deze "unieke oplossing" moet ervoor zorgen dat "contante hulp snel, efficiënt, veilig en met volledige traceerbaarheid en verantwoording rechtstreeks in handen komt van mensen in nood", aldus het UNHCR. De Ethereum-native USDC tokens worden via de Stellar blockchain overgebracht naar de zogenaamde "Vibrant Digital Wallets" van de ontvangers. Daarna kan de ontvangen cryptocurrency worden ingewisseld voor Amerikaanse dollars, euro's of de lokale valuta hryvnia bij in totaal 4.500 MoneyGram-verkooppunten in het hele land. Karolina Billing, vertegenwoordiger van de UNHCR in Oekraïne, legt uit:

“In de hele wereld werkt UNHCR al jaren samen met de technologiesector, die een cruciale rol heeft gespeeld om innovatief te zijn. Om sneller hulp te kunnen bieden is snelheid van essentieel belang bij humanitaire acties.”

Stellar Development Foundation

Het programma wordt getest in de Oekraïense steden Kiev, Lviv en Vinnytsia, in samenwerking met de Stellar Development Foundation, en worden later toegepast in andere steden. Hoewel de proeffase van het project specifiek bedoeld is voor Oekraïne, zou het kunnen worden uitgebreid tot "andere delen van de wereld". Het bedrag van de donatie is onduidelijk.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven