Nieuws - Dit is hoeveel Bitcoin China bezit - ondanks verbod in het land

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Dit is hoeveel Bitcoin China bezit - ondanks verbod in het land

Bitcoin (BTC)
Wereldeconomie
Vermoedelijk heeft China 194.000 BTC in bezit.

Na het uiteenvallen van de crypto-zwendel PlusToken heeft de Chinese overheid in 2019 bijna 200.000 Bitcoins in beslag genomen. Tot op heden is het onduidelijk of de crypto-activa werden verkocht of dat de staat de BTC verzameld.

194.000. Dat is hoeveel Bitcoin de Chinese regering vermoedelijk bezit, volgens onderzoek van analistenbureau CryptoQuant. In een tweet legt CEO Ki Young Ju uit hoe dit kwam: "Chinese autoriteiten namen 194.000 BTC, 833.000 ETH en andere [cryptocurrencies] van de PlusToken-zwendel in 2019 in beslag."

China zou dan ook een van de grootste BTC-houders zijn, met bijna 200.000, en zou bijna 1 procent van de bitcoins in omloop bezitten. China: een crypto-walvis? De Volksrepubliek is in het verleden niet enthousiast geweest over crypto. In 2021 hebben ze zelfs bitcoin mining verboden. "Stel je voor dat ze 194.000 BTC gaan verkopen om de cryptomarkt te vernietigen," waarschuwt Ju nu.

De beruchte PlusToken-zwendel

De crypto-activa werden in beslag genomen tijdens de beruchte PlusToken-zwendel, een Ponzi-schema dat destijds miljarden Amerikaanse dollars opbracht. Een Chinese rechtbank heeft benadrukt dat de in beslag genomen munten "volgens de wet zullen worden verwerkt" en "aan de staatskas zullen worden afgestaan". Het zwendelproject adverteerde zichzelf al een crypto-arbitrage handelsplatform dat gebruikers dagelijkse uitbetalingen beloofde. Gebruikers moesten minstens 500 dollar op het platform storten om rendement te krijgen.

Houdt China BTC vast om zijn portefeuille te diversifiëren?

Als het Middenrijk werkelijk iets minder dan 200.000 BTC bezit, zou het voor liggen op Voyager, Galaxy Digital en zelfs MicroStrategy.

"De Chinese overheid zou BTC kunnen aanhouden om de portefeuille te diversifiëren en controle te hebben over de cryptomarkten," voorspelt Ju verder. Of de speculaties van de CEO van CryptoQuant gebaseerd zijn op standvastig bewijs is vooralsnog onduidelijk. Het is immers nog onbekend of crypto-activa nog steeds eigendom zijn van de Chinese overheid of niet.

Is China niet de enige Hodler staat?

In 2017 meldde de Bulgaarse regering dat ze een bende hadden opgepakt met 200.000 BTC in hun bezit. Of de autoriteiten de Bitcoin toen alleen maar vonden, of daadwerkelijk toegang kregen tot wat nu een miljard dollar is, is onzeker. Als dit het geval is, zou Bulgarije een nog grotere BTC-walvis zijn dan China.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven