Nieuws - De top 10 belangrijkste Bitcoin-momenten

Door Luc Vesters

De top 10 belangrijkste Bitcoin-momenten

Bitcoin (BTC)
Ontwikkelingen
Crypto-acceptatie
De top 10 belangrijkste Bitcoin-momenten

Toen Bitcoin in 2008 begon, had niemand het succes van vandaag verwacht. Van slechts $0,09 op 17 juli 2010 explodeerde de cryptocurrency naar een all-time high van $68.789 op 10 november 2022 - een waardestijging van meer dan 76 miljoen procent. Buiten de prijsstijging heeft Bitcoin de afgelopen 15 jaar een groot aantal belangrijke gebeurtenissen doorgemaakt. We hebben de 10 belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

1. Financiële crisis 2008

Het verlies van vertrouwen en de financiële crisis van 2008: Het startschot voor Bitcoin. Het idee van een gedecentraliseerde digitale valuta als alternatief voor de bestaande betaalmiddelen werd al snel populair. In een onzekere tijd had Satoshi Nakamoto het antwoord: geldkwesties die onafhankelijk zijn van overheidscontrole.

Decentralisatie en beveiliging zonder een derde partij, met behulp van blockchain technologie, dat was de revolutionaire aanpak. De crisis van 2008 was een keerpunt die de twijfels over het huidige financiële systeem deed toenemen en de weg vrijmaakte voor innovatieve oplossingen zoals Bitcoin. Niet voor niets citeerde Satoshi Nakamoto de British Times in het eerste block van Bitcoin.

2. Genesisblok

Het Genesisblok is het eerste block in een blockchain. Wanneer een nieuw block aan de blockchain wordt toegevoegd, verwijst het naar het vorige block. In het Genesis block is er echter geen blok waarnaar verwezen wordt. Satoshi creëerde het eerste Bitcoin block op 3 januari 2009.

Het bevatte een verwijzing naar een artikel in de British Times over de reddingsoperatie voor banken in de nasleep van de financiële crisis. De titel van dit artikel, gecodeerd in de blockchain, is: "The Times 03/Jan/2009 Chancellor on bring of second bailout for banks .". Een verwijzing naar het falen van de toenmalige financiële structuren.

3. Eerste transactie naar Hal Finney

De eerste bitcoin-transactie vond plaats op 12 januari 2009, slechts drie dagen nadat de eerste open source bitcoin-client op het internet was verschenen. Satoshi Nakamoto maakte tien bitcoins over aan Hal Finney, een Amerikaanse softwareontwikkelaar. De transactie was een test om de werking van de client en de update van de gedistribueerde blockchain te verifiëren.

Finney downloadde de eerste openbare versie van de Bitcoin client op 9 januari 2009 en nam deel aan verschillende vroege tests van het systeem, waaronder deze transactie. De transactie werd vastgelegd in block nummer 170. In het eerste jaar na de lancering van de Bitcoin blockchain waren er geen andere transacties behalve deze. Pas in januari 2010 deden andere gebruikers transacties.

4. Eerste commerciële transactie: Pizzadag

Elk jaar op 22 mei viert de Bitcoin community Pizza Day. 13 jaar geleden kocht softwareontwikkelaar Laszlo Hanyecz twee pizza's voor ongeveer 10.000 BTC - de eerste commerciële transactie met Bitcoin. Op het BitcoinTalkForum zocht Hanyecz iemand die twee grote pizza's voor hem wilde bestellen. Een andere gebruiker accepteerde het aanbod, betaalde $25 voor de pizza's en kreeg er 10.000 BTC voor terug, ongeveer $41 op dat moment.

Nu de BTC-prijs explodeert, is er nog steeds veel discussie over de langetermijnkosten van deze transactie - 10.000 BTC is op het moment van schrijven 260 miljoen dollar waard. Een probleem dat Bitcoin onaantrekkelijk maakt als betaalmiddel. Tot slot blijft de vraag om met BTC te betalen laag. Als ons fiatgeld steeds minder waard wordt en bitcoin steeds waardevoller, waarom zou je dan je Bitcoin als betaalmiddel gebruiken?

5. Mt.Gox: De grootste cryptohack

In februari 2014 vond de grootste cryptohack in de geschiedenis plaats. De aanvallers stalen ongeveer 850.000 BTC van de in Japan gevestigde exchange Mt.Gox - ongeveer $450 miljoen tijdens het moment van de hack.

Belangrijk om te weten: de blockchain is niet gehackt. "De beveiliging van de blockchain, die Bitcoin-transacties verifieert en bevestigt, kan praktisch niet worden gehackt met behulp van enige bekende techniek of technologie," schrijft Guinness World Records. De hackers kregen in plaats daarvan toegang tot de hot wallet-sleutels van Mt.Gox en stalen de tegoeden die daarop stonden. Tot op de dag van vandaag wachten gebruikers op compensatie.

6. Silk Road: bron van slecht imago

Bitcoin is geld van criminelen: een mening die critici vaak hebben. Dit imago is lange tijd aan cryptocurrencies verbonden geweest - dankzij Silk Road. De online drugsmarktplaats die in januari 2011 van start ging, zag Bitcoin als de betaalmethode bij uitstek voor illegale goederen en diensten. Dit leidde tot dezelfde zorgen over het verband tussen Bitcoin en illegale activiteiten.

In 2015 arresteerden verschillende Amerikaanse federale instanties de oprichter en veroordeelden hem tot twee keer levenslang en 40 jaar gevangenisstraf. We weten nu dat alleen domme criminelen Bitcoin gebruiken. Autoriteiten kunnen namelijk transacties volgen - inclusief de belastingdienst.

7. De oorlog om blockgrootte en de Hard Fork

Bitcoin schaalt slecht - er zijn slechts zeven transacties per seconde mogelijk op het hoofdnetwerk. Een veronderstelde oplossing: de blockruimte uitbreiden. Het probleem: als de blocks groter zouden worden, zou de blockchain sneller groeien en meer ruimte in beslag nemen. Het volgende geldt: Hoe meer ruimte er nodig is, hoe duurder het voor de eindgebruiker wordt om een eigen nodes te beheren. Dit vermindert ook de decentralisatie - en dus wordt Bitcoin kwetsbaarder voor aanvallen.

In 2017 barstte er een heftig debat los, de Blocksize War. Het netwerk splitste zich - en Bitcoin Cash (BCH) was geboren. Om hoger te kunnen schalen, werd de blockgrootte verhoogd naar acht megabytes. Dit verlaagt de kosten en transacties worden sneller verwerkt. BCH staat al jaren in de top 30, maar slaagde er niet in om de oorspronkelijke all-time high, die in 2017 werd bereikt, te doorbreken. In de jaren daarna kende Bitcoin Cash twee hard forks: Bitcoin SV en eCash werden gecreëerd.

8. Lightning Netwerk: Het antwoord op de blokgrootteoorlog

Om het Bitcoin-schalingsprobleem op te lossen, werd het Lightning Network geboren. Het is een Layer 2-oplossing die snelle en goedkope off-chain transacties mogelijk maakt. Aangezien de overdrachten in het Lightning-netwerk "off-chain" verwerkt worden, hoeft er niet op bevestiging gewacht te worden. De basiseigenschappen van de hoofdlaag blijven echter behouden en beveiligen de laag 2-oplossing. Het Lightning-netwerk wordt daarom beschouwd als een veelbelovende oplossing die de Bitcoin blockchain op de lange termijn zal verbeteren.

Op het hoogtepunt van januari 2022 ondersteunden meer dan 20.000 nodeoperators het Lightning-netwerk. Na een daling zijn er op het moment van schrijven weer meer dan 18.000 nodes die de Layer 2-oplossing verifiëren.

9. El Salvador: Bitcoin als legaal betaalmiddel

Een pionier op weg naar wereldwijde acceptatie van Bitcoin: El Salvador. In juni 2021 nam het land de "Bitcoin Act" aan die de cryptocurrencies erkende als officieel betaalmiddel naast de Amerikaanse dollar. Sindsdien kunnen burgers hun transacties in BTC uitvoeren en moeten bedrijven Bitcoin accepteren als betaalmiddel. Deze beslissing had een belangrijke symbolische en praktische betekenis voor Bitcoin.

De status quo: de bevolking is tot nu toe nauwelijks enthousiast. Volgens een onderzoek betaalt iets minder dan vijf procent van de inwoners met Bitcoin. 95 procent geeft nog steeds de voorkeur aan de Amerikaanse dollar voor hun dagelijkse aankopen. Het zou echter verkeerd zijn om het Midden-Amerikaanse BTC-experiment twee jaar na de lancering al als mislukt te bestempelen.

Volgens Tether CTO Paolo Ardoino is het eerder cruciaal dat El Salvador een zogenaamd first mover advantage heeft met de Bitcoinwet. De uitgever van stablecoins investeerde in juni 2023 ongeveer $1 miljard in het land - om hernieuwbare energie en mining faciliteiten te bevorderen.

10. Bitcoin halving

In april 2024 is het zover: voor de vierde keer in de geschiedenis van Bitcoin zal de hoeveelheid BTC die aan de miners wordt uitgedeeld per nieuw block worden gehalveerd. In plaats van 6,25 BTC zullen er slechts 3,125 nieuwe BTC in het netwerk komen. Ook op dagelijkse basis daalt de emissie naar 450 BTC in plaats van de vorige 900 BTC.

In het verleden werd deze aanbodschok als een belangrijke prijsaanjager beschouwd. De logica hierachter is snel uitgelegd: Constante vraag ontmoet een tekort aan aanbod. De enige variabele die nog kan bewegen is: de koers. Halvering zal daarom in de toekomst één van de belangrijkste gebeurtenissen in Bitcoin blijven.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven