Nieuws - Bitcoin Halving: Cruciaal moment voor miners?

Door Ted Maas

Bitcoin Halving: Cruciaal moment voor miners?

Bitcoin (BTC)
Mining
Investeren
BTC Halving: stresstest voor miners?

Volgend jaar zullen miners minder Bitcoin ontvangen per blok. De Amerikaanse bank J.P. Morgan ziet problemen en tegelijkertijd potentie in de halving.

De volgende Bitcoin halving wordt volgend jaar rond de lente verwacht. Dit leidt tot moeilijke omstandigheden voor Bitcoin miners, volgens analisten van J.P. Morgan. Volatiele elektriciteitskosten en concurrentie voor een hogere hashrate verhogen de productiekosten. Het gevolg: de komende halvering in april 2024 kan een stresstest worden voor de miners.

De reden: de beloning voor het minen van een block wordt verlaagd van 6,25 naar 3,125 BTC – minder inkomen dus voor de miners. Tegelijkertijd stijgen de productiekosten van Bitcoin. Momenteel kost het minen van een Bitcoin ongeveer 20.000 Amerikaanse dollar, volgens het rapport. De volatiliteit van de hashrate geeft echter aan dat er verschillende energiebronnen worden gebruikt. Miners met toegang tot goedkopere elektriciteit zijn over het algemeen in het voordeel.

Een stijging van de kosten per kilowattuur van slechts één cent zou leiden tot een stijging van de productiekosten van Bitcoin met $4.300, aldus het rapport. Na een halvering zou deze gevoeligheid verdubbelen tot US$8.600 - miners met hogere elektriciteitskosten zouden een probleem krijgen. J.P. Morgan verwacht soortgelijke omstandigheden als eind 2022 - miners moesten toen hun voorraden verkopen en sommige mining-bedrijven moesten faillissement aanvragen.

Institutionele beleggers: steun voor miners?

Er is echter ook goed nieuws voor Bitcoin-miners. Volgens J.P. Morgan is de interesse van institutionele beleggers in bitcoin mining aanzienlijk toegenomen. Zowel Galaxy Digital als Grayscale hebben geïnvesteerd in mininghardware. Daarnaast neemt Tether deel aan een miljarden dollar kostend initiatief voor hernieuwbare energie in El Salvador. De uitgever van de stablecoin wil fondsen en technische knowhow leveren om een duurzame bitcoin miningfaciliteit te bouwen in het land van president Nayib Bukele. Ondertussen is Wall Street ook geïnteresseerd in de oudste cryptocurrency - afgezien van de Bitcoin Spot ETF. Zo steunt vermogensbeheerder Vanguard de miningsector met 500 miljoen Amerikaanse dollar.

Na halving: explodeert de Bitcoinkoers?

J.P. Morgan komt tot een conclusie: zowel de koers als de transactiekosten zullen aanzienlijk moeten stijgen om de gehalveerde blokbeloning te compenseren. De daling van de transactiekosten - in combinatie met de verminderde ordinalhype - vormt dus een extra uitdaging voor de inkomsten van de miners.

Volgens analisten is het onwaarschijnlijk dat de hashrate van Bitcoin in hetzelfde tempo zal blijven stijgen na de halvering in april 2024. Tenzij: de Bitcoinkoers stijgt. Een scenario dat zich tot nu toe na elke halvering heeft voorgedaan.

Bitcoin halvings betekende in het verleden immers - in ieder geval op de lange termijn - altijd een stijging van de koers. Het duurde even voordat deze gebeurtenis was "ingeprijsd". Maar daarna waren er altijd bullruns in Bitcoin. De basismechanismen van de markt treden in werking: vraag en aanbod. De vraag stijgt, maar het aanbod van nieuwe Bitcoins daalt. Hierdoor kon de Bitcoin-koers aanzienlijk stijgen.

Klik hier als je meer wilt weten over de Bitcoin Halving.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven