Nieuws - De reden waarom Ripple een stablecoin lanceert

Door Luc Vesters

De reden waarom Ripple een stablecoin lanceert

Ripple (XRP)
Stablecoin
De reden waarom Ripple een stablecoin lanceert

Strikt genomen doet de stablecoin markt zijn naam geen eer aan. Dat komt omdat er eigenlijk maar twee aanbieders zijn die de handel met in Amerikaanse dollars luidende cryptocurrencies onderling verdelen: Circle en Tether. Samen zijn hun tokens USDC en USDT goed voor ongeveer 90 procent van de totale marktkapitalisatie. Ripple wil deze dominantie nu doorbreken. Op de Paris Blockchain Week legde CEO Brad Garlinghouse uit wat er moet gebeuren om dit streven te laten slagen en welke hindernissen de stablecoin van Ripple in de weg staan.

Over het algemeen is het groeipotentieel van de markt gigantisch. De totale marktkapitalisatie van 150 miljard dollar zou in de komende vier tot vijf jaar kunnen "vertwintigvoudigen" tot 2,5 tot 3 biljoen dollar, legt Garlinghouse uit. Dat zou meer zijn dan de huidige waarde van de hele cryptomarkt. "Ripple moet hier een rol in spelen," vervolgt de 53-jarige.

Daarvoor zou eerst een robuuste bankinfrastructuur nodig zijn waarop de stablecoin wordt aangesloten. Dit is waar Ripple's langdurige partnerschappen met de banksector een belangrijke steunpilaar blijken te zijn.

Werkt onzekerheid over regelgeving in de VS als een rem?

Het is inderdaad een ambitieuze en riskante zet die Ripple uit de hoge hoed tovert. Immers, met de focus op de ontwikkeling en uitgifte van een in Amerikaanse dollars genoteerde stablecoin vanuit de Verenigde Staten, wordt het project gelanceerd in een rechtsgebied waar de regelgevende omgang met deze stabiele cryptocurrencies nog helemaal niet geregeld is. Er worden momenteel verschillende wetsvoorstellen besproken. Maar er is nog niets afgerond.

Garlinghouse verwacht echter op de middellange termijn een beslissing: vóór een "stablecoin wetsvoorstel": "Ik geloof dat we na de verkiezingen een bijbehorend wettelijk kader zullen zien, nog vóór de daadwerkelijke cryptoregulering." Hij staat hierin niet alleen. Branchegenoot Jeremy Allaire, CEO van Circle, uitte onlangs vergelijkbaar optimisme.

"Er is nu duidelijkheid over XRP in de VS"

Garlinghouse benadrukt echter dat er nu in ieder geval over twee crypto-assets redelijk duidelijkheid is. Enerzijds heeft Bitcoin zich eindelijk gevestigd op de traditionele financiële markt dankzij de goedkeuring van spot ETF's in januari. Aan de andere kant is er de native coin van Ripple, XRP. Na een langdurig juridisch geschil met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft de bevoegde rechtbank Ripple afgelopen juli in het gelijk gesteld. Reden genoeg voor Garlinhouse om nogmaals te benadrukken: "In de VS zijn er maar twee crypto-assets waarvoor duidelijkheid bestaat over de regelgeving: Bitcoin. En vanwege het juridische geschil in het verleden weten we ook dat XRP geen effect is."

In de context van de geplande stablecoin is dit een belangrijke classificatie voor Ripple. Naast Ethereum zal de cryptocurrency ook draaien op de XRP blockchain. Het is echter nog maar de vraag wanneer het nieuwe product precies gelanceerd zal worden en op welke exchange de coin gelanceerd zal worden. In het persbericht ging Ripple uit van een lancering in de loop van het jaar.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven