Nieuws - Ripple wil eigen stablecoin lanceren

Door Luc Vesters

Ripple wil eigen stablecoin lanceren

Ripple (XRP)
Stablecoin

Ripple stapt in de stablecoin business. Verschillende Amerikaanse media melden dit unaniem, waarbij ze bronnen van het bedrijf citeren. Het zal niemand verbazen dat het gaat om een stablecoin die in Amerikaanse dollars wordt uitgegeven. Hij wordt 1:1 gedekt door fiat reserves, kortlopende Amerikaanse staatsobligaties en andere contanten. De lancering staat gepland voor later dit jaar.

Het netwerk van Ripple is gebaseerd op de eigen XRP blockchain en Ethereum. Brad Garlinghouse, CEO van Ripple Labs, legde dit uit in een interview met Bloomberg. Garlinghouse voegde eraan toe dat er nog niet is besloten op welke exchange de stablecoin zal lanceren.

Met deze stap begeeft Ripple zich in een nieuwe concurrentiestrijd. Tether en Circle domineren al jaren de stablecoin markt. De tokens van de twee aanbieders USDT en USDC zijn goed voor bijna 90 procent van de totale marktkapitalisatie van ongeveer 150 miljard dollar.

Ripple wil deze concentratie nu doorbreken en staat daarin niet alleen. Vorig jaar stapte een andere financiële reus, PayPal, in de stablecoin-race. Een gewaagde zet vanuit het perspectief van regelgeving. Op dit moment zijn er namelijk geen duidelijke regels in de vorm van een aparte regelgeving in de VS.

Er worden momenteel twee wetsvoorstellen besproken in Washington: de Stablecoin Transparency Bill en de Clarity for Payment Stablecoin Act. In beide gevallen draaien de voorstellen om: noodzakelijke licenties voor aanbieders, reserves in fiat en hoe witwassen kan worden voorkomen.

De sector is optimistisch dat er tegen het einde van het jaar vooruitgang kan worden geboekt. Dit komt ook omdat de VS onder druk staat om te handelen vanwege de Europese cryptoverordening MiCA.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven