Nieuws - Circle roept op tot onderzoek naar USDT aanbieder Tether

Door Luc Vesters

Circle roept op tot onderzoek naar USDT aanbieder Tether

Circle roept op tot onderzoek naar USDT aanbieder Tether

Tijdens een hoorzitting voor het Amerikaanse Congres op donderdag hebben vertegenwoordigers van de stablecoin operator Circle opgeroepen om zijn concurrent Tether (USDT) hard aan te pakken. USDT van Tether is met 97 miljard dollar verreweg de grootste stablecoin qua marktkapitalisatie. Op de tweede plaats staat Circle's USD Coin (USDC), met ongeveer USD 28 miljard.

De uitgever van USDC verwees naar de Amerikaanse financiële dienstverlener Cantor Fitzgerald, die de portefeuille van Tether beheert. Volgens Caroline Hill, directeur reguleringsbeleid van Circle, maakte Cantor wereldwijd "terrorisme en illegale activiteiten mogelijk", wat "onacceptabel" was.

Volgens Hill heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën daarom de bevoegdheid om juridische stappen te ondernemen tegen Tether. Ze hoopt dat ze hier "serieus naar zullen kijken, gezien de reputatie van Tether", evenals gegevens die "terrorismefinanciering en andere schadelijke activiteiten" zouden aantonen.

Dit is niet de eerste keer dat de uitgever van stablecoins aan de schandpaal wordt genageld. Vorig jaar riepen de Amerikaanse politici Cynthia Lummis en French Hill op tot strafrechtelijke vervolging van het bedrijf. Ook hier was de beschuldiging het financieren van terreur.

Het stablecoinbedrijf reageerde en verklaarde dat het al samenwerkte met de Amerikaanse autoriteiten om dergelijke activiteiten te voorkomen.

In een verklaring beschuldigde Ardoino zijn concurrenten van "misleiding van het [Amerikaanse] Congres". Het was een "wanhoopsdaad".

Ondertussen staat een andere partner van Tether, Deltec Bank & Trust, in de schijnwerpers. Bloomberg meldt dat de bank de machinaties van de ingestorte cryptobeurs FTX en zijn mislukte handelsonderneming Alameda Research heeft gesteund.

Alameda zou onofficiële leningen in USDT hebben verkregen van Deltec en daar winst mee hebben gemaakt, volgens rechtbankdocumenten. Vertegenwoordigers van Deltec geloven dat de beschuldigingen ongegrond zijn.

Tether wordt op dit moment niet genoemd als gedaagde in de rechtbankdocumenten.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven