Nieuws - Bitcoin ETF: De eerste deadline komt eraan

Door Luc Vesters

Bitcoin ETF: De eerste deadline komt eraan

Bitcoin ETF: De eerste deadline komt eraan

Op 15 juni begon de Bitcoin Spot ETF-koorts. BlackRock diende een aanvraag in bij de SEC. De grootste vermogensbeheerders ter wereld volgden. Er liggen nu veel moties op het bureau van Gary Gansler. Het hoofd van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission staat onder druk - de eerste spot ETF is in Europa goedgekeurd. Dit bericht heeft nauwelijks invloed op de Bitcoin prijs: In de afgelopen 24 uur is de cryptocurrency met bijna één procent ingestort.

De Amerikaanse markt is relevant voor een waardestijging. De aanvraag van BlackRock was al genoeg voor een fiere koersstijging van Bitcoin. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, is het niet de vraag óf, maar hoeveel de BTC koers zal exploderen. Immers, 's werelds grootste vermogensbeheerder zou de marktkapitalisatie van Bitcoin naar een nieuwe recordhoogte kunnen katapulteren. Het is nog niet besloten of dit überhaupt zal gebeuren. De SEC neemt haar tijd. Maar ze moet ook enkele deadlines halen, zoals blijkt uit gegevens van Bloomberg Intelligence.

ARK 21Shares Bitcoin ETF (ARKB)

Het bedrijf van Cathie Wood wacht al sinds juni 2021 op een uitspraak over hun Bitcoin spot ETF. De SEC bleef haar goedkeurings- of afwijzingsbesluit uitstellen. In april 2023 diende Ark Invest samen met 21Shares opnieuw een aanvraag in. De SEC negeerde al de tweede deadline van 13 augustus. Cathie Wood en 21Shares moeten nu wachten tot 11 november.

VanEck Bitcoin Trust

Vermogensbeheerder VanEck wacht het langst: Een eerste aanvraag werd in december 2020 ontvangen door de SEC. De autoriteit heeft de beslissing herhaaldelijk uitgesteld. Na een nieuwe aanmelding is de eerste deadline nu 2 september.

Bitwise Bitcoin ETP Trust

Een soortgelijk lot trof de Bitcoin ETP Trust van Bitwise in 2021. De investeringsmaatschappij had de aanvraag voor de spot ETF al half oktober ingediend. Er kwam geen goedkeuring tot juni 2023, waardoor Bitwise de papieren opnieuw moest invullen. Volgens Bloomberg Intelligence is de eerste deadline 1 september 2023. Hoe dit afloopt of dat de uitspraak opnieuw wordt uitgesteld, blijft onduidelijk.

BlackRock: iShares Bitcoin Trust

BlackRock staat op de derde plaats na ARKB ETF en Bitwise. Als de grootste vermogensbeheerder ter wereld heeft het bedrijf van Larry Fink een trotse reputatie als het gaat om ETF-aanvragen: de SEC heeft slechts één aanvraag van de honderden afgewezen. Ook op 2 september zou beslist kunnen worden of er een Bitcoin ETF gelanceerd wordt. Dan loopt de eerste deadline af.

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission heeft nog een lange weg te gaan: Gary Gensler en co. hoeven pas op 15 maart 2024 een definitieve beslissing te nemen. Als het goedgekeurd wordt, zou dat nog voor de volgende Bitcoin Halvering zijn.

Invesco Galaxy Bitcoin ETF

Vermogensbeheerder nummer 15 op de wereldranglijst moet ook geduld hebben. Invesco en Galaxy Digital dienden de aanvraag in op 21 september 2021. De eerste deadline voor het opnieuw indienen: 2 september 2023. Bijna twee jaar later hoopt het bedrijf nog steeds op goedkeuring.

Valkyrie Bitcoin Fonds (BRRR)

Het gaat verder met het Bitcoin Fund (BRRR) van Valkyrie. De aanvraag voor een spot-gebaseerde ETF ligt al sinds begin juli 2021 bij de SEC. Na het opnieuw indienen - zoals bij meer dan vier andere vermogensbeheerders - wacht het bedrijf op 4 september 2023. Of de ETF dan ook de zegen van de SEC krijgt, is een andere zaak. Tussen haakjes: Het tickersymbool van de Valkyrie ETF is eigenlijk BRRR - een verwijzing naar een meme die wijdverspreid is in de Bitcoin-scene.

Fidelity: Wise Origin Bitcoin Trust

Natuurlijk mag de op twee na grootste vermogensbeheerder ter wereld ook niet ontbreken. Fidelity heeft meer dan $5 biljoen onder beheer en deed zijn eerste ETF-aanvraag net toen Bitcoin op weg was naar een vroege all-time high van $63.000 in 2021. Na een lange maar uiteindelijk hopeloze test van geduld, vond de heraanvraag ook plaats in juni 2023. Fidelity wacht nu - zoals u zich kunt voorstellen - over iets meer dan twee weken op een beslissing.

WisdomTree Bitcoin Trust (BTCW)

WisdomTree 's Bitcoin Trust (BTCW) maakt de lijst van Bitcoin ETF's compleet. De spot ETF wordt sinds 12 augustus 2021 toegepast en wacht op een uitspraak van de SEC. De autoriteit had eind december 2020 een soortgelijk product van de vermogensbeheerder afgewezen. Het valt nog te bezien of de dobbelstenen deze keer anders zullen vallen. De deadline is, ja, u raadt het al: 2 september 2023.

Bitcoin Spot ETF's: Nog even geduld hebben

Voor sommigen is het een kwestie van tijd. Anderen wijzen het af, in de veronderstelling dat de SEC een Bitcoin Spot ETF nog jaren zal blokkeren. De redenering van de autoriteit: het toezicht op de handel is ontoereikend en de onderliggende spotmarkt zou blootgesteld kunnen worden aan fraude en manipulatie.

Maar toch: Bitcoin future ETF's werden in oktober 2021 goedgekeurd door de SEC. Er is zelfs al een leveraged Bitcoin futures contract op de markt sinds januari van dit jaar. Het valt nog te bezien of de SEC nog lang haar ogen zal kunnen sluiten voor de almaar toenemende druk van BlackRock en Co. 2 september is nu belangrijk. Zodra een bitcoin spot ETF wordt goedgekeurd, zullen de verschillende vermogensbeheerders "vechten als katten en honden om marktaandeel," volgens cryptomiljardair Mike Novogratz. In het voordeel van de Bitcoin koers.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven