Nieuws - Hoe Blackrock de toekomst van Bitcoin kan beïnvloeden

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Hoe Blackrock de toekomst van Bitcoin kan beïnvloeden

Hoe Blackrock de toekomst van Bitcoin kan beïnvloeden

Blackrock is een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld. In het kielzog van de Bitcoin ETF aanvraag via iShares kwam de traditionele financiële reus onder de aandacht van veel cryptobeleggers. Twee denkbare scenario's van hoe Blackrock Bitcoin zou kunnen beïnvloeden.

Als fiduciair belegt Blackrock ongeveer 10 biljoen US dollar voor zijn klanten. Met zijn ETF-aanbieder iShares domineert Blackrock de wereldwijde ETF-markt. Met ongeveer 120 miljoen beleggers verzamelt iShares een klantenvermogen van ongeveer 2,5 biljoen US dollar. Het bedrijf wordt herhaaldelijk bekritiseerd vanwege zijn toenemende invloed op de financiële wereld. De vraag is dan ook gerechtvaardigd in hoeverre institutionele beleggers invloed kunnen uitoefenen op het grootste gedecentraliseerde netwerk, wat haaks staat op haar censuurbestendige waarden.

Blackrock beïnvloedt Bitcoin indirect via Bitcoin ETF's

Om fysiek replicerende indices te kunnen repliceren, moet iShares grote aandelenbelangen in individuele bedrijven kopen voor haar klanten. Hoewel de fondsen van de klanten geen eigendom zijn van iShares, loopt het beheer via een provider. Er wordt vaak gewaarschuwd dat als te veel beleggers in paniek verkopen, er liquiditeitstekorten ontstaan.

Stel dat Blackrock Bitcoin spot ETF's zou aanbieden, dan zou de groep "echte" Bitcoin moeten kopen volgens het bovenstaande schema. Bitcoin zou steeds meer onder beheer van Blackrock komen, samen met de liquiditeit ervan, wat het risico op clusterrisico zou kunnen vergroten.

Toetreding via Bitcoin ETF's zou echter ook positieve kanten hebben. Want de sterke liquiditeit van nieuwe investeerders uit de traditionele beurssector zou de Bitcoinprijs een boost kunnen geven. Meer details zijn te vinden in een uitgebreid artikel over de achtergrond van Bitcoin ETF's.

Blackrock beïnvloedt Bitcoin rechtstreeks via mining

Zelfs als Blackrock als ETF-aanbieder het gedecentraliseerde Bitcoin-netwerk niet volledig zou kunnen opkopen, zou Bitcoin niet functioneren zonder de miners die nieuwe coins minen. Institutionele beleggers zouden daarom de PoW-consensus van Bitcoin kunnen beïnvloeden door aandelen te kopen in miningbedrijven.

Tot de grootste Bitcoin miningbedrijven uit de VS behoren RIOT Blockchain en Marathon Digital Holdings. Blackrock investeerde in 2021 bijna $ 400 miljoen in Bitcoin mining aandelen - door te investeren in Riot Blockchain en Marathon Holdings via een reeks beleggingsfondsen en ETF's. Volgens Fintel heeft Blackrock momenteel ongeveer 7,4% aandelen in Marathon Digital en 6,8% aandelen in RIOT Blockchain.

Blackrock leende ook $17 miljoen aan kapitaal aan Core Scientific, een Amerikaanse miningbedrijf met hoge inkomsten, zodat het ondanks zijn faillissementsaanvraag toch kon doorgaan met minen. Dankzij deze schuldlening werd Blackrock de grootste aandeelhouder van Core Scientific.

Bitcoin ondersteunt winstkansen - ook voor Blackrock

Het is al lang niets nieuws meer dat institutionele beleggers duidelijke interesse tonen in Bitcoin en de mining-industrie erachter. Met het oog op de komende Bitcoin Halving in 2024 wordt de concurrentiedruk voor de lucratieve miner business groter. Deze gebeurtenis kan vooral in het voordeel spelen van beter gefinancierde miners, waar grote Amerikaanse investeerders zoals Blackrock achter staan.

Of het nu via Bitcoin ETF's is of via de mining-industrie, beide scenario's zouden gunstig zijn voor Blackrock als de vraag naar Bitcoin op de lange termijn toeneemt. Eerlijkheidshalve moet worden toegegeven dat de financiële reus Bitcoin niet met tirannieke bedoelingen wil controleren, maar de winst van zijn klanten wil maximaliseren. Of en in hoeverre de financiële wereld baat heeft bij deze geconcentreerde vorm van vermogensbeheer zal waarschijnlijk ooit achteraf worden beantwoord.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven