Nieuws - Alles wat je moet weten over de FTX-rechtszaak

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Alles wat je moet weten over de FTX-rechtszaak

FTX
Faillissement
Alles wat je moet weten, over de FTX-rechtszaak

Het proces tegen Sam Bankman-Fried is begonnen. De FTX-oprichter moet terechtstaan voor fraude. Lees hier alles wat je moet weten over de lopende rechtszaak.

Bankrun op FTX: klanten namen 100 miljoen per uur op

10 oktober 2023: Het proces tegen Sam Bankman-Fried gaat verder. Gary Wang zit nog steeds in de getuigenbank en wordt door de verdediging aan een kruisverhoor onderworpen. In de loop hiervan komt naar buiten: kort voor het faillissement op 9 november is er een bankrun op FTX. Klanten namen massaal hun geld op. Volgens Gary Wang bedroeg de uitstroom van de beurs ongeveer 100 miljoen US-dollar per uur.

Kroongetuige Caroline Ellision getuigt morgen

Op 9 oktober 2023 begint de tweede week van het proces tegen Sam Bankman-Fried met een opvallende gebeurtenis. Caroline Ellision, de voormalige CEO van Alameda Research en ex-vriendin van SBF, getuigt in New York. Ellision wordt beschouwd als een van de belangrijkste kroongetuigen van de aanklager. Samen met FTX mede-oprichter Gary Wang en chief technology officer Nishad Singh behoorde ze tot de inner circle van SBF's crypto-imperium.

"SBF is overtuigd dat hij het slachtoffer is”

6 oktober 2023: Howard Fischer is advocaat in New York en volgt het proces tegen Sam Bankman-Fried op de voet. Hij laat weten: " Bankman-Fried believes he is the smartest person in the room. He is firmly convinced of his own victimhood." Lees hier meer: Hoe de advocaten van Sam Bankman-Fried hem uit de gevangenis proberen te houden.

SBF verstrekt $65 miljard lening aan Alameda

6 oktober 2023: Gary Wang blijft de volgende dag in de getuigenbank zitten. De medeoprichter van FTX en Alameda Research zegt dat SBF zijn crypto hedgefonds een totale lening van 65 miljard dollar heeft verstrekt. Geen enkele andere klant kwam ook maar in de buurt van een dergelijk volume, zegt hij. "Er waren er misschien een paar dozijn die een volume van één miljoen US-dollar hadden". Alameda had de lening gebruikt om geld op te nemen bij FTX.

FTX mede-oprichter Gary Wang: "Alameda was in staat om voor onbepaalde tijd geld op te nemen".

5 oktober 2023: Met Gary Wang roept de aanklager een van zijn kroongetuigen op. De medeoprichter van FTX en Alameda Research was een van SBF's naaste vertrouwelingen. In zijn crypto-imperium trad hij lange tijd op als CTO. In het begin geeft hij toe strafbare feiten bij FTX te hebben gepleegd samen met Caroline Ellison, Nishad Singh en de verdachte Sam Bankman-Fried. De aanklager eist hierop meer details over de beschuldigingen van fraude. Wang antwoordde: "We stonden Alameda toe om voor onbepaalde tijd geld op te nemen." Deze "privileges" stonden in de code. Wang onthult ook het eigendom van Alameda en FTX. Volgens hem bezat hij respectievelijk 10 en 17 procent van de bedrijven. SBF bezat respectievelijk 90 en 65 procent van de bedrijven. Volgens Wang was zijn belangrijkste activiteit het schrijven van codes, terwijl SBF vooral sprak met investeerders en vertegenwoordigers van de media. De hoorzitting werd vervolgens uitgesteld tot de volgende dag.

Crypto VC Paradigm: 'We hebben onze investering afgeschreven'

5 oktober 2023: Matt Huang is de volgende die wordt opgeroepen als getuige. De medeoprichter van Paradigm investeerde in 2020 278 miljoen US-dollar in FTX via zijn crypto VC als onderdeel van een Series B-financiering. De investering is sindsdien volledig afgeschreven. Huang zegt dat hij de investering niet had gedaan als hij had geweten dat FTX het geld van klanten uitbesteedde aan Alameda.

Een gat van $8 miljard bij Alameda?

5 oktober 2023: De rechtszaak gaat door. De oude vriend van SBF, Adam Yedidia, blijft onder ede en zet zijn getuigenis voort. Volgens Yedidia maakte FTX het geld van zijn klanten over naar een rekening van North Dimension, een e-commerce bedrijf dat gecontroleerd werd door Alameda Research. Later werd Yedidia ingehuurd om stortingen en opnames van FTX-klanten te automatiseren. Hij maakte een fout in de programmering, wat uiteindelijk leidde tot discrepanties in de balans van Alameda. In juni 2022 herstelde Yedidia de fout, op aanwijzing van SBF. In totaal was er een gat van 8 miljard US dollar. Later had Yedidia de FTX-oprichter benaderd over de ontbrekende fondsen. SBF leek "bezorgd". Het zou zes maanden tot drie jaar kunnen duren om weer "kogel vrij" te zijn.

Eerste getuigen beschuldigen SBF

4 oktober 2023: Twee mensen worden opgeroepen om te getuigen voor de rechtbank: Marc-Antoine Julliard, een Franse cacaohandelaar uit Londen die $134.000 verloor op FTX, en Adam Yedidia, een oude vriend van SBF die programmeur was bij zowel Alameda Research als FTX. De twee kenden elkaar van hun studententijd aan het MIT en woonden later op de Bahama's in een luxe gedeeld appartement samen met andere leidinggevenden van FTX/Alameda. Julliard zegt dat hij niet wist dat zijn deposito's bij FTX waren overgedragen aan Alameda: "Als ik handel, draag ik de gevolgen van mijn beslissingen ... Als iemand anders mijn rekening verhandelt en dan geld verliest, is dat niet waar ik voor heb getekend." Yedidia zegt dat hij FTX verliet nadat hij hoorde dat het bedrijf geld van klanten overmaakte naar Alameda. De rechtszaak wordt vervolgens opgeschort. Yedidia zal de volgende dag verder gaan getuigen.

Openingspleidooien van de aanklager en de verdediging.

4 oktober 2023: Nadat de jury is samengesteld, presenteren beide partijen hun openingsverklaringen. Het zijn twee totaal verschillende verhalen. De aanklager vertelt het verhaal van SBF de fraudeur die naar verluidt "tegen de wereld heeft gelogen". De advocaten van de FTX-oprichter gaan in tegengestelde richting. Zij wijten het faillissement van het crypto-imperium aan een gebrek aan risicomanagement. "Er was geen diefstal", stellen de advocaten van SBF.

Rechtbank stelt jury samen voor het SBF-proces

4 oktober 2023: De rechtbank onder leiding van rechter Lewis Kaplan stelt de jury voor het proces samen. Twaalf juryleden moeten uiteindelijk oordelen over SBF. De jury bestaat uit negen vrouwen en drie mannen. Daarnaast zijn er zes reservekandidaten beschikbaar.

Het proces begint in New York

3 oktober 2023: Het proces tegen Sam Bankman-Fried begint in New York. De Verenigde Staten klagen de oprichter van de failliete cryptocurrency-beurs FTX en het cryptocurrency-hedgefonds Alameda Research aan in zeven aanklachten. Het gaat om samenzwering tot fraude in meerdere gevallen, fraude tegen investeerders en geldschieters, evenals witwassen. Bankman-Fried ontkent de beschuldigingen en pleit "niet schuldig" voor alle aanklachten. Als hij veroordeeld wordt, kan hij tot 115 jaar gevangenisstraf krijgen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven