Nieuws - Sam Bankman-Fried doet poging om getuigenverklaringen voorkomen

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Sam Bankman-Fried doet poging om getuigenverklaringen voorkomen

FTX
Sam Bankman-Fried, doet poging om getuigenverklaringen voorkomen

Procesdag 1: Nog voor het begin wil Sam Bankman-Fried getuigen verhinderen te getuigen. De juryselectie begint deze week, volgende week volgen de openingsverklaringen.

Op 3 oktober begon het langverwachte proces tegen de FTX-oprichter Sam Bankman-Fried (SBF). Maar al voordat het begon wilde de 31-jarige het proces al beïnvloeden. De advocaten van Sam Bankman-Fried hebben bezwaar gemaakt tegen de eis om getuigenissen van de aanklager, waaronder klanten en investeerders, te gebruiken. De advocaten beweren dat deze verzoeken mogelijk onjuist zijn en dat elke getuigenverklaring per geval moet worden bekeken.

Als de rechtbank het verzoek van de aanklager goedkeurt, krijgt de verdediging het recht om de getuigen te ondervragen. Daarnaast werden er nog andere brieven ingediend voordat het proces begon, waaronder een motie om getuigenissen op afstand van een FTX-cliënt in Oekraïne af te wijzen. De juryselectie begint deze week, volgende week volgen de openingsverklaringen.

Voorkennis over relatie tussen SBF en Alameda CEO

In de aanloop naar de rechtszaak zorgde het boek "Going Infinite: The Rise and Fall of a New Tycoon" voor veel commotie. Auteur Michael Lewis gaf een beeld van de gevallen cryptomiljardair met het krullende haar, die gisteren op 3 oktober werd gepubliceerd. Wat net op tijd was voor het begin van de rechtszaak. Dus legde Bankman-Fried in een memo aan Alameda CEO Caroline Ellison uit dat hij zich zorgen maakte over hun relatie. Hij benadrukte de mogelijke nadelen zoals PR-problemen en maakte zich zorgen over de machtsverhoudingen.

Aan de andere kant waardeerde hij Ellisons kwaliteiten, vond haar slim en indrukwekkend. Maar Ellison wilde meer uit de relatie, terwijl Bankman-Fried aarzelde. Onzekerheid teisterde hem, hij dacht dat zijn eigen gevoelens en reacties misschien niet oprecht waren. Ellison voelde zich soms door hem verborgen en had het gevoel dat hij zich voor haar schaamde.

De communicatie tussen de twee verliep moeizaam, Ellison wilde meer openheid. In de huidige rechtszaak werkt de voormalige CEO van Alameda samen met de aanklager en heeft ze alles verteld. Ze hoopt op strafvermindering, er hangt haar tientallen jaren gevangenisstraf boven het hoofd.

FTX-schandaal: miljoenen verloren voor institutionele beleggers

Het boek over FTX en SBF op de achtergrond vertelt ook over de fijne kneepjes van Jump Trading. Volgens Michael Lewis verloor de cryptomarktmaker 206 miljoen US-dollar in het FTX-schandaal. Lewis wijst op privédocumenten die zijn gepubliceerd door de voormalige COO van FTX ‘Constance Wang’ als bron van de informatie.

Ook getroffen door het faillissement van FTX: Temasek. Het Singaporese staatsinvesteringsfonds had 275 miljoen dollar geïnvesteerd in FTX en schreef alle investeringen af na het faillissement van de cryptobeurs.

Binance behoort ook tot de eerste geldschieters. In een financieringsronde in december 2019 investeerde het bedrijf een eerder onbekend bedrag. De investering compenseert FTX. De CEO van Binance, Changpeng Zhao, bevestigde dat hij kort voor de ineenstorting iets minder dan US$ 2,1 miljard had ontvangen in BUSD en FTT. In maart 2020 zal Sino Global Capital toetreden tot FTX. Het exacte bedrag blijft echter onbekend.

Het huidige verlies voor getroffen particuliere klanten loopt in de miljarden. Er wordt al enige tijd gewerkt aan een optimale compensatie. Er is al besloten om FTX opnieuw op te starten maar dan wel zonder Sam Bankman-Fried als CEO.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven