Nieuws - Zijn blockchain en digitale activa de toekomst van Europa?

Door Luc Vesters

Zijn blockchain en digitale activa de toekomst van Europa?

Zijn blockchain en digitale activa de toekomst van Europa?

Blockchain en digitale activa zouden al in 2030 de basis kunnen vormen voor een Europese markt met een waarde van triljoenen - dat is het optimistische scenario van een nieuwe studie van het in Berlijn gevestigde adviesbureau zeb consulting. De markt voor digitale activa is momenteel ongeveer 240 miljard euro waard. Aan het begin van het nieuwe decennium zou dit echter een indrukwekkende 3,7 biljoen euro kunnen zijn. Deze rooskleurige voorspelling is gebaseerd op talloze interviews met experts en een enquête onder financiële instellingen in zes verschillende landen. De uitgebreide zeb-studie richt zich met name op de DACH-regio en op Nederland en Luxemburg.

Als we de cijfers beter bekijken, zien we dat tokenisatie als megatrend de cryptomarkt qua marktomvang achter zich zou kunnen laten. De auteurs van de studie denken dat crypto-assets in Zwitserland en de EU in het beste geval een marktkapitalisatie van 1,03 biljoen euro zullen hebben. Daarentegen wordt verwacht dat tokenised securities en real assets zoals vastgoed een gecombineerde marktkapitalisatie zullen hebben van maximaal 1,9 biljoen euro. Volgens de ondervraagde Europese financiële instellingen bieden digitale activa als geheel dus een aanzienlijk groter potentieel dan Bitcoin.

Adoptie van digitale activa door de financiële sector

Maar om deze optimistische prognose voor de markt van digitale activa waar te maken, moet de beschikbaarheid van stablecoins en CDBC's worden gegarandeerd. Deze zouden voor de nodige liquiditeit zorgen en zo ook de acceptatie van tokenized securities stimuleren. De studie benadrukt dat de regulering van de nieuwe markt in Europa bijzonder belangrijk is, omdat dit de broodnodige duidelijkheid biedt voor financiële instellingen.

Op dit moment zijn financiële instellingen in Europa vooral geïnteresseerd in basisdiensten zoals custody, die gebruikt kunnen worden voor een breed scala aan digitale activa. Voor complexere diensten zoals staking zijn er nog veel juridische onzekerheden, waardoor traditionele financiële instellingen afhaken. Toch is de categorie " aanhangers" met 20 procentpunten gestegen. Als gevolg hiervan bieden steeds meer financiële instellingen hun klanten handel in cryptocurrencies aan als eerste stap in de richting van digitale activa. Samenvattend erkent de zeb-studie dat er, ondanks de cryptowinter en hindernissen op het gebied van regelgeving, een duidelijk positieve trend is in de adoptie van digitale activa in Europa.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven