Nieuws - MiCA is live: de belangrijkste veranderingen

Anycoin Luc Vesters

Door Luc Vesters

MiCA is live: de belangrijkste veranderingen

MiCA is live: de belangrijkste veranderingen

Het is het moment waar Europa lang naartoe heeft gewerkt: de regulering van de cryptosector. Dankzij de Markets in Crypto Assets (MiCA) gelden vanaf gisteren, 1 juli, EU-brede uniforme regels voor aanbieders van Bitcoin, Ethereum en andere cryptomunten. Dit zijn de belangrijkste veranderingen.

Vergunningsplicht voor crypto-aanbieders

Vanaf vandaag geldt er een vergunningsplicht voor crypto-bedrijven in de hele EU, vooral voor die bedrijven die diensten aan particuliere investeerders verlenen. De bedrijven moeten zich registreren bij een financiële toezichthouder van een Europese lidstaat. Geeft de toezichthouder een MiCA-vergunning af, dan geldt deze voor de hele EU. Als een crypto-aanbieder meer dan 15 miljoen actieve gebruikers in een kalenderjaar heeft, neemt de Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA) het toezicht op het bedrijf over.

In principe moeten de aanvragen tegen het einde van het jaar verwerkt zijn. Tot die tijd geldt er een overgangsperiode voor de aanvragers.

Whitepaper-verplichtingen: Meer transparantie en aansprakelijkheid

Daarnaast zijn crypto-projecten nu door MiCA verplicht om whitepapers te publiceren. Deze mogen niet "te technisch" geformuleerd zijn, zodat investeerders een eenvoudig overzicht van het project krijgen. Dit omvat niet alleen het doel en de betekenis van het project, maar ook de risico's en de rechten en plichten van de investeerders.

MiCA maakt de auteurs van het whitepaper aansprakelijk voor de gemaakte uitspraken. Blijkt bijvoorbeeld dat er "misleidende" beloftes zijn gedaan, dan kunnen investeerders schadevergoeding eisen. De "bestuurders" van het project zijn in dit geval ook aansprakelijk met hun privévermogen. Dit zorgt momenteel voor discussies onder juridische experts.

Stablecoin-regulering: Vraagtekens bij USDT

Ook voor stablecoins gelden vanaf vandaag nieuwe voorschriften. MiCA verdeelt deze in drie categorieën: Asset-referenced Token (ART), e-Money Token (EMT) en andere tokens die niet onder deze classificatie vallen. Het belangrijkste verschil zit in het onderliggende asset van de coin. Bij ART's zijn dit meestal andere cryptocurrencies zoals Ethereum. Bij EMT's zijn dit officiële valuta zoals de euro of de Amerikaanse dollar.

In principe gelden voor de uitgevers dezelfde vergunnings- en transparantieverplichtingen als voor andere crypto-aanbieders. MiCA eist vooral openheid over de reserves waarmee de coins zijn gedekt. Dit om een fiasco zoals de ineenstorting van het Terra-ecosysteem te voorkomen. Daarnaast geldt er een renteverbod voor EMT's.

Er zijn echter grote vraagtekens bij de vergunningverlening voor de stablecoin Tether. Het lijkt erop dat er vertraging is in de goedkeuringsprocedure tussen het bedrijf en de toezichthouders. Dit zorgt voor onzekerheid bij zowel investeerders als crypto-beurzen. De handelsplatformen Uphold en OKX hebben aangekondigd de handel in USDT voor EU-gebruikers te willen opschorten. Binance verklaarde in een brief dat er ook beperkingen zullen zijn. Zo kan USDT niet meer worden gekocht, maar verkoop of omwisseling in andere cryptocurrencies blijft mogelijk.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven