Nieuws - Dit zegt een CBDC-expert over de digitale euro

Anycoin Luc Vesters

Door Luc Vesters

Dit zegt een CBDC-expert over de digitale euro

Dit zegt een CBDC-expert over de digitale euro

Het wordt steeds waarschijnlijker dat de digitale euro er komt. Het is de bedoeling dat deze gaat concurreren met bestaande betaalproviders zoals PayPal, Apple of Google. De Europese Centrale Bank (ECB) stimuleert de ontwikkeling. Maar pas over twee jaar wordt besloten of de CBDC er überhaupt moet komen. Er is nog geen echt voordeel voor de eindconsument, vertelt een expert aan BTC-ECHO. In een interview vertelt Jonas Gross van de Digital Euro Association wat hij vindt van de huidige plannen voor de digitale euro.

De digitale euro moet eenvoudig, snel en veilig zijn. De ECB heeft gisteren officieel haar onderzoek naar het Prestige-project beëindigd en begint nu met de voorbereidingen voor een Europese CBDC. Eind 2025 wil de centrale bank een set regels opstellen, tests uitvoeren en aanbieders vinden die de technische basis leggen. De ECB heeft zelfs een eigen advertentie gemaakt om haar visie op de Europese CBDC dichter bij de burger te brengen.

Het is een nieuwe competitie die de ECB aangaat. Aanbieders als Paypal, Apple en Visa domineren de markt voor digitale betalingen. Miljoenen mensen gebruiken deze toepassingen elke dag. Het merendeel van deze bedrijven bevindt zich echter buiten Europa en daarmee buiten de invloedssfeer van de ECB.

"Je wilt zelf zeggenschap hebben over het betalingssysteem, zodat de ECB zelf de regels bepaalt en het systeem bedient, zodat je niet afhankelijk bent van buitenlandse entiteiten," legt Jonas Gross uit aan BTC-ECHO. De voorzitter van de Digital Euro Association volgt de ontwikkeling van de Europese CBDC al sinds de begindagen.

Noodzaak van de digitale euro "twijfelachtig"

De CBDC-expert vindt dit argument begrijpelijk. "Het is echter de vraag of een digitale euro hiervoor nodig is of dat er andere betaalalternatieven worden gebruikt," vervolgt Gross. Hiermee doelt hij op nieuwe betalingsinfrastructuren zoals die in Brazilië.

In 2020 introduceerde de centrale bank van het Latijns-Amerikaanse land "Pix", waarmee peer-to-peer en business-to-business transacties binnen enkele seconden mogelijk zijn - allemaal zonder nieuwe munteenheid. In Europa staat een soortgelijk project in de startblokken, het "European Payment Initiative", dat al in 2024 klaar moet zijn voor massaal gebruik. Er zijn momenteel overwegingen om de digitale euro in dit systeem te integreren.

"Ik had duidelijke resultaten verwacht"

De ECB zelf weet niet zeker of de digitale euro er überhaupt komt. De monetaire autoriteit wil pas na de voorbereidingsfase een besluit nemen. Een introductie zou pas in 2026 te verwachten zijn, als die er al komt.

Het grootste probleem met CBDC tot nu toe: het daadwerkelijke gebruik ervan. Expert Jonas Gross had graag meer "duidelijke resultaten" gezien tijdens de onderzoeksfase waarom eindgebruikers de digitale euro zouden moeten gebruiken. De ECB pleit voor een vrije betalingsinfrastructuur binnen Europa. "Bestaande oplossingen kunnen dit vandaag al. Om de digitale euro uiteindelijk significant te laten gebruiken, is er meer nodig," aldus Gross.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven